Vlada ni juče nije razmatrala predlog Savjeta: Ugovore još ne raskidaju

Vlada je juče obavezala Upravu za šume da raskine koncesioni ugovor sa firmom Karapidis Bros za šume na Žabljaku
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Gov.me
Radoje Žugić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.03.2013. 11:49h

Vlada se ni na drugoj sjednici nije izjasnila o predlogu njenog Savjeta za privatizaciju da raskine ugovore za četiri hotela. Ta tačka sada nije ni bila na dnevnom redu, a na prethodnoj sjednici je naprasno povučena, nakon što je to inicirao i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, a premijer Milo Đukanović bio saglasan.

Prema nezvaničnim podacima, iz kompanija sa kojima je predložen raskid je lobirano da se dogovore o nastavku saradnje. Ministar finansija Radoje Žugić je rekao da je informacija o raskidu ugovora u oblasti turizma bila tema prethodne sjednice, ali ne i ove.

“Nakon što se prikupe dopunske informacije od Savjeta za privatizaciju, imaćemo konačan stav o predlogu Savjeta”, kazao je Žugić.

Prema informacijama “Vijesti”, Savjet do sinoć nije dobio takav zahtjev Vlade. To tijelo je predložilo 18. marta jednostrani raskid ugovora za hotele Planinka i Jezera na Žabljaku, As u Perazića dolu, kao i za Centar Igalo.

Vlada je juče obavezala Upravu za šume da raskine koncesioni ugovor sa firmom Karapidis Bros za šume na Žabljaku. Usvojen je Nacionalni program razvoja do 2016, prema kome se ekonomski rast termelji na četiri grane privrede - turizam, energetiku, poljoprivredu i industriju.

Prema projekcijama, tokom predstojećeg srednjoročnog perioda do 2016. godine, očekuje se rast BDP-a od oko 0,5 odsto u 2012. i neznatno ubrzanje od 2013. do 2016. godine kada će se stope stabilizovati na 3,5 odsto do četiri odsto.

Žugić je objasnio da se program odnosi na 18 oblasti i da definiše 70 projekata javnih investicija koje su na nivou od 1,6 milijardi eura. Usvojena je strategija privlačenja stranih direktnih investicija do 2015. čiji je cilj poboljšanje nivoa konkurentnosti ambijenta za poslovanje i otvaranje 10.000 novih radnih mjesta.

Očekuje se investicije od 1,6 milijardi. Konstatovana je ostavka pomoćniku ministara finansija Tijane Stanković, koja će biti Lazovićev savjetnik. Za direktora Uprave za sprečavanje pranja novca imenovan je Vesko Lekić, koji je do sada bio vršilac dužnosti, a zamijenio je Predraga Mitrovića koji je razriješen dužnosti.

Milan Lakićević je imenovan za direktora Poreske uprave, a Pavle Goranović za direktora Zavoda za školstvo.

Ma. M.

Vlada je obavezala Upravu da raskine koncesioni ugovor za šume na Žabljaku sa firmom Karapidis Bros

Bonus video: