U Rudniku uglja neće da smanjuju plate menadžmentu: Naknade do 2.800 eura

Skupština akcionara Rudnika uglja ocijenila da se preporuka Vlade o smanjenju primanja ne odnosi na njih
103 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Rudnik
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Rudnik
Ažurirano: 29.03.2013. 18:26h

Skupština akcionara Rudnika uglja Pljevlja (RUP) juče nije smanjila naknade članovima Odbora direktora, jer je ocijenjeno da se preporuke Vlade ne odnose na pljevaljsku kompaniju jer nije u većinskom vlasništvu države.

Država ima 31 odsto akcija Rudnika i na čelu kompanije je predstavnik državnog kapitala, koji zastupaju još dva člana Odbora direktora.

Tako je ostalo da predsjednik Odbora direktora Zoran Gospić, koji je kadar DPS-a, i u ime države izabran na tu dužnost prima četiri prosječne zarade u Rudniku uglja, što mjesečno iznosi oko 2.800 eura. Nije uračunat minuli staž.

U šturom saopštenju izdatom nakon Skupštine navedeno je da je odluka o zaradama i naknadama članovima Odbora direktora donijeta jednoglasno.

Članovi koji su profesionalno angažovani u Odboru direktora primaće 3,5 prosječne zarade u Rudniku, odnosno oko 2,5 hiljade eura. Članovi koji nisu profesionalno angažovani imaju naknadu u iznosu od dvije prosječne zarade u preduzeću, oko hiljadu i po eura.

Osim Gospića, profesionalno angažovani u Odboru direktora su Avdo Ajanović i Munir Redžović, predstavnici državog kapitala, kao i Vesna Bogdanović koja zastupa interese biznismena Aca Đukanovića, brata premijera. Članovi Odbora direktora RUP-a ispred italijanske kompanije A2A, koja je najveći pojedinačni vlasnik, su Massimo Tiberga, Paolo Rossetti i Flavio Bianco.

Skupština se nije izjasnila o predlogu odluke o pomoći penzionisanim radnicima, već je taj dokument vratila menadžmentu i Odboru direktora, uz zaključak da se „upodobi svim zakonskim pretpostavkama i dokumentacijom”. Nakon toga će se, kako je odlučeno, definisati predlog koji će biti razmatran na narednoj Skupštini akcionara Rudnika uglja.

Skupština je usvojila i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Rudnika uglja, Odluku o prethodnoj saglasnosti na ugovore o pravima i obavezama članova Odbora kao i o utvrđivanju obaveza borda u vezi sa sprovođenjem posebne revizije.

Bonus video: