Predstavnici HLT-a izbjegli sučeljavanje

Komisija za kontrolu privatizacije opet odložila ocjenu o prodaji nikšićkog HTP-a Onogošt
1 komentar(a)
hotel Onogošt, Foto: Ivan Petrušić
hotel Onogošt, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 28.03.2013. 19:02h

Predstavnici vlasnika kapitala nikšićkog hotelskog preduzeća Onogošt, fonda HLT, se nijesu odazvali pozivu skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, zbog čega je sjednica, nakon dvosatne rasprave, odložena.

Predsjednik Komisije Janko Vučinić (DF) kazao je da je upravi HLT-a uredno poslat poziv, ali da će on biti ponovljen nakon čega bi trebalo da odredi datum nastavka sjednice na kojem bi se predstavnici fonda izjasnili o tvrdnjama da su doveli preduzeće do bankrota. Za razliku od HLT-a, pozivu Komisije odazvali su se predstavnici stečajne uprave, radnika, manjinskih akcionara i Vlade.

Prethodna sjednica Komisije na kojoj je tema Onogošt održana je 14. marta, kada su predstavnici radnika iznijeli stav da je za bankrot preduzeća kriv način privatizacije, jer je 2005. godine sprovedena berzanska umjesto tenderske prodaje. Tada je odlučeno da se na sjednicu pozovu predstavnici HLT-a kako bi iznijeli svoj stav o stanju u preduzeću, njihovoj ulozi od prodaje ali i teškim optužbama koje na njihov račun upućuju radnici.

Predstavnik radnika Onogošta i odbornik Demokratskog fronta u nikšićkom parlamentu Janko Milatović ocijenio je da je Onogošt jedno od preduzeća koja su platila najveću cijenu tranzicije, te da su rezultati „katastrofalne privatizacije kompanije rasprodati objekti i nijedan zaposleni”.

Predstavnik manjinskih akcionara Milan Jauković tvrdi da je cilj HLT-a bilo „uništenje” manjih vlasnika koji su zbirno imali veliki dio kapitala Onogošta.

Stečajni upravnik Dragan Smolović kazao je da je u Onogoštu uveden stečaj da bi se namirili potražioci te da se stečajni postupak ne može povezivati sa privatizacionim. On je podsjetio da je od 2011. godine Onogošt u klasičnom stečaju, jer je utvrđeno da se ne realizuje prethodno usvojeni plan reorganizacije.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić smatra da Komisija teško može utvrditi činjenično stanje, ali da to mogu da učine nadležni državi organi dostavljanjem izvještaja o privatizaciji Onogošta.

Bonus video: