Februarske zarade manje za jedan odsto

Prosječne neto zarade u februaru su u odnosu na januar zabilježile su rast u sektoru administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 12:07h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je u odnosu na januar smanjena jedan odsto na 485 eura, što i dalje čini svega oko 61 odsto minimalne potrošačke korpe, koja iznosi 799,8 eura, pokazuju podaci Monstata.

Minimalna potrošačka korpa je u odnosu na neto zaradu veća 1,6 puta.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec pala dva odsto, dok je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini oslabila 0,4 odsto.

"Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u februaru zabilježile rast od 0,1 odsto u odnosu na januar, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale 1,1 odsto", navodi se u saopštenju.

Vrijednost prosječne bruto zarade u februaru bila je 734 eura.

Prosječne neto zarade u februaru su u odnosu na januar zabilježile su rast u sektoru administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti 19,9 odsto, građevinarstva 7,5 odsto, prerađivačke industrije 6,4 odsto, poslovanja s nekretninama 4,2 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije 3,8 odsto i ostalih uslužnih djelatnosti 3,3 odsto.

Neto zarade su rasle i u sektoru snabdijevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama, kontroli procesa uklanjanja otpada i sličnih aktivnosti 2,2 odsto, usluga smještaja i ishrane 2,1 odsto, saobraćaja i skladištenja 1,6 odsto, državne uprave, obaveznog socijalnog osiguranja 1,2 odsto i obrazovanja 0,7 odsto.

Statističari su saopštili da su neto zarade pale u sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 28 odsto, informisanja i komunikacije 13,8 odsto, vađenja ruda i kamena 6,9 odsto, zdravstvene i socijalne zaštite 3,8 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 3,5 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 1,3 odsto, trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala 0,3 odsto i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,2 odsto.

Bonus video: