Odbor za ekonomiju trebalo bi da se izjasni o zaključcima Vlade

Glavni model, koji zagovara DPS, je isplata 40 miliona eura Deripaski da bi izašao iz vlasničke strukture KAP-a
0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2013. 08:27h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, nakon dva odgađanja, danas bi trebalo konačno da se izjasni o predlozima zaključka Vlade u vezi s rješavanjem problema sa Kombinatom aluminijuma, kompanije koja godinama opstaje zahvaljujući novcu poreskih obveznika.

Predlozi Vlade, odnosno DPS-a, dogovoreni su sa ruskim CEAC-om i En plus grupom. Očekuje se, takođe, da će predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić predstaviti svoje predloge za spasavanje KAP-a.

Njegovi predlozi su, u međuvremenu, dobili podršku sindikalnih organizacija u KAP-u i Rudnicima boksita.

SDP je za stečaj u KAP-u, ocjenjujući da je to realna posljedica rada Vlade i smatra da će se na taj način najlakše otarasiti partnerstva sa CEAC-om

Glavni model, koji zagovara vladajući DPS, je isplata 40 miliona eura Deripaski da bi izašao iz vlasničke strukture KAP-a, ili 51 milion ukoliko bi plaćanje bilo u ratama u narednih pet godina.

Uz to, predviđena je i otplata dugova KAP-a, nastvak subvencija za struju iz državne kase… Deripaska to nudi za 120 miliona eura ruskih potraživanja od KAP-a, a model većine u Vladi je da bez provjere i revizije poslovanja KAP-a, posebno navodnih dugovanja CEAC-u i En plus grupi, to odobri.

Drugim zaključkom predloženo je da se nastave aktivnosti u cilju obezbjeđenja daljeg snabdijevanja strujom KAP-a i utvrđivanje preciznog modela kompenzacije potraživanja u korist Elektroprivrede.

To bi značilo da dosadašnja dugovanja podgoričke fabrike za struju od oko 60 miliona eura preuzme država (poreski obveznici). Da bi u “spasavanju KAP-a” državna kasa poslužila potvrdio je premijer Milo Đukanović na nedavnom predstavljanju rezultata 100 dana Vlade, koju sedmi put predvodi.

Danas se na Odboru očekuju i nove informacije iz Državne revizorske institucije (DRI) u vezi s nalazom o reviziji državnih garancija koje su prije dvije godine date za kredite koje je povukao KAP

Izuzev vladajućeg DPS-a skoro sve ostale opozicione stranke i manja članica vladajuće koalicije SDP, do sada, su u više navrata eksplicitno saopštile da neće podržiti predloge zaključaka izvršne vlasti.

SDP je za stečaj u KAP-u, ocjenjujući da je to realna posljedica rada Vlade i smatra da će se na taj način najlakše otarasiti partnerstva sa CEAC-om, bez isplate novca Deripaski.

“Vijesti ” su, prema nezvaničnim informacijama, objavile da će SNP tražiti od parlamenta da zaduži Vladu kako bi preduzela sve neophodne mjere, uključujući snabdijevanje KAP-a električnom energijom, rješavanje socijalnih pitanja u KAP-u i nikšićkim Boksitima, za prekobrojne radnike, u skladu sa kolektivnim ugovorima, kao i napore da se izbjegne stečaj kao neželjena opcija.

Protiv stečaja je i DPS. Pozitivna Crna Gore odlučna u stavu da ne podrži nijednu od predloženih opcija za KAP dok se ne napravi valjana ekonomska analiza dalje održivosti KAP-a. SNP je, takođe, predložio predstavnicima izvršne vlasti 31. maj kao rok do kojeg bi se mogla obaviti postprivatizaciona revizija poslovanja Kombinata aluminijuma.

Danas se na Odboru očekuju i nove informacije iz Državne revizorske institucije (DRI) u vezi s nalazom o reviziji državnih garancija koje su prije dvije godine date za kredite koje je povukao KAP.

Kolegijum Skupštine za 10. april zakazao je sjednicu na kojoj će se raspravljati o budućnosti KAP-a. Taj termin nakon predsjedničkih izbora nije slučajno izabran jer je u KAP-u od trenutno zaposlenih oko 1.230 ljudi, u svim predloženim varijantama, prekobrojno 730 radnika.

Bonus video: