Upravni sud ponovo o tužbi Amerikanaca za Kumbor

Vrhovni sud drugi put usvojio žalbu konzorcijuma NCH-a, gubitnika na tenderu za zakup zemljišta kasarne
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 16:46h

Upravni sud Crne Gore ponovo će morati da odlučuje o ranije odbačenoj tužbi konzorcijuma kompanija iza kojeg stoji američki fond NCH, koji se žalio na odluku Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da zemljište kasarne u Kumboru dugoročno izda azerbejdžanskoj naftnoj kompaniji SOCAR, odlučio je Vrhovni sud.

U odluci po tužbi konzorcijuma, koju imaju „Vijesti”, Vrhovni sud nalaže Upravnom sudu da ponovo odlučuje o žalbi protiv odluke Vladinog Savjeta, uz konstataciju da postupak slanja odluke elektronskom poštom, kako je Savjet uradio, nije sproveden na zakonom propisan način.

Upravo je način dostave odluke bila glavna zamjerka drugorangiranog konzorcijuma. Njihov advokat Goran Martinović na januarskoj raspravi u Upravnom sudu kazao je da se Savjet nije ponašao u skladu sa zakonom kada je odbacio njihovu tužbu i zatražio od te sudske instance da tom tijelu Vlade Crne Gore vrati cijelu proceduru na ponovno odlučivanje. Upravni sud, međutim, odbacio je tužbu NCH-a.

Upravni sud se prilikom prve žalbe NCH-a proglasio nenadležnim, nakon čega mu je Vrhovni sud ipak naložio izjašnjenje, a potom je odbačena tužba drugorangiranog ponuđača.

Iz NCH-a tvrde da je odluka o ishodu tendera morala biti dostavljena na ruke, uz potpisanu dostavnicu, kako to nalaže Zakon o opštem upravnom postupku,a ne e-mailom. Zbog toga što odluka nije tako uručena, iz NCH-a su saopštili da njihova žalba nije mogla biti odbačena kao neblagovremena.

Predstavnici NCH fonda smatraju da je SOCAR neosnovano pobijedio na tenderu, i zbog toga što je "zabilježen niz nepravilnosti u postupku, od samog otkupa dokumentacije do bodovanja ponude". U tužbi je navedeno da mnoga dokumenta iz ponude nijesu ovjerena, te da je umjesto investicionog programa dostavljen biznis plan sa planiranom investicijom od 57,6 miliona eura.

Naftnoj kompaniji je izdato zemljište na 90 godina zemljište nekadašnje kasarne gdje je predviđena gradnja četiri manja hotela ili dva veća, vila, marina, stambenog kompleksa, a ostavljeno je da se sa investitorom dogovaraju objekti koji se mogu uklopiti.

NCH je nudio da godišnje plati dva eura svaki kvadrat zemljišta i varijabilnu zakupninu 5,1 odsto godišnjeg prihoda, dok je SOCAR ponudio euro po kvadratu i varijabilni dio od pet odsto. Pobjednik je ponudio da investira 57,6 miliona za tri godine, koje se vrednuju, a ukupno planira 258 miliona za osam godina. NCH je nudio trogodišnje ulaganje od 36,5 miliona, a narednih godina 54 miliona, najavljujući ukupnu investiciju preko 200 miliona.

Gradnju rizorta u Kumboru, koncepta One& Only, kako je nedavno saopšteno, realizovaće internacionalna kompanija Kerzner International Holdings Limited. Ta kompanija, osnovana na Bahamima, sklopila je ugovor sa Triangle Investment and Development Limited iz Engleske, koja je zastupnik SOCAR-a.

Savjet odluku o pobjedniku nije dostavio zakonito

Vrhovni sud je odlukom usvojenom 6. marta utvrdio da način na koji je odluka Savjeta o ishodu tendera dostavljena advokatu NCH nije u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

„U ponovnom postupku, Upravni sud će, vodeći računa o razlozima iz ove presude, raspraviti sva ukazana pitanja i uz davanje razloga o ovim odlučnim činjenicama, donijeti odluku koja neće biti zahvaćena povredama postupka”, navodi se u presudi Vrhovnog suda koju je potpisao predsjednik Vijeća Sreten Ivanović.

Galerija

Bonus video: