EPCG i CGES se nijesu konačno dogovorili o struji za KAP

Iz Elektroprenosa su saopštili da su “usaglasili verzije privremenih ugovora koje će biti predmet daljih procedura internog odobravanja u kompanijama”
69 pregleda 1 komentar(a)
dalekovod, Foto: Savo Prelević
dalekovod, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2013. 16:24h

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Elektroprivrede juče nijesu potpisali konačne ugovore o korišćenju prenosne mreže i pokrivanju gubitaka u prenosnoj mreži nastalih nelegalnom potrošnjom Kombinata aluminijuma.

To je od njih tražila Regulatorna agencija za energetiku (RAE) koja je u suprotnom zaprijetila oduzimanjem licenci.

Direktor RAE Novak Medenica nije želio da komentariše novonastalu situaciju budući da je rok dat EPCG i CGES, prema njegovim riječima, isticao sinoć u ponoć.

"Moraćemo da postupimo po zakonu. Preduzećemo mjere. Zovite me u ponedjeljak poslije 12 časova", rekao je Medenica “Vijestima” u kratkom telefonskom razgovoru.

Iz CGES-a su saopštili da su “strane usaglasile verzije privremenih ugovora koje će biti predmet daljih procedura internog odobravanja u pomenutim kompanijama”.

“Eventualno potpisivanje ugovora vratilo bi odnose CGES-a i EPCG na stanje kakvo je bilo do kraja 2012. godine, što ni u kom slučaju ne predstavlja rješenje aktuelnog problema nastalog radom Kombinata aluminijuma (KAP) bez snabdjevača. Rješenje tog problema treba tražiti na relaciji Kombinat i nekog od licenciranih snabdjevača u Crnoj Gori. Crnogorski elektroprenosni sistem kao operator prenosa nema zakonsko pravo, niti mogućnost snabdijevanja”, saopštili su iz CGES-a

CGES i EPCG ne mogu da se dogovore o spornom članu koji predviđa način plaćanja povučene električne energije u slučaju debalansa u sistemu kakav sada postoji budući da KAP danonoćno troši struju koju CGES povlači od EPCG, ali je ne plaća kao krajnji korisnik.

Predstavnici EPCG traže da se plati svaka povučena količina energije, a CGES želi da to uradi nakon što KAP plati struju. Zbog toga EPCG već dva mjeseca fakture za struju koju potroši KAP šalje CGES-u.

Iz Vlade su potvrdili da bi poreski obveznici platili struju koju je potrošio KAP u svakoj opciji za “spašavanje Kombinata”, a on iznosi oko 60 miliona eura.

Bonus video: