Kalezić i Mijatović kandidati za glavnog ekonomistu CBCG

Izborom Fabrisa za viceguvernera i glavnog ekonomiste završiće se rotacije u vrhu menadžmenta u CBCG
537 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2013. 20:43h

Za mjesto glavnog ekonomiste Centralne banke (CBCG) najozbiljniji kandidati su zaposleni iz te institucije Marijana Mitrović-Mijatović i Zorica Kalezić, saznaju “Vijesti”.

Mijatović trenutno pokriva poziciju direktora Sektora za istraživanje i statistiku u vrhovnoj monetarnoj instituciji. Kalezić je savjetnik glavnog ekonomiste CBCG.

Glavni ekonomista Nikola Fabrisa predložen je Skupštini za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet.

Manjoj članici vlasti SDP-u, između ostalog, navodno smeta to što je Fabris profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i ima i državljanstvo Republike Srbije

Na Žugićevo mjesto došao je Milojica Dakić koji je do tada bio viceguvenrner za finansijsku stabilnost i platni promet. Novi guverner će tu funkciju pokrivati dvije godine budući da stiče uslov za penzionisanje 2015. godine. Prema Zakonu o CBCG, mandat guvernera traje šest godina.

Dakića je podržala vladajuća koalicija i SNP, dok su protiv bili Pozitivna i Demokratski front (DF). Pozitivna nije podržala izbor Dakića jer tvrde da ”vrhovna monetarna institucija nije nezavisna u svom radu, već je pod političkim uticajem vladajućih struktura”.

DF je zamjerio guverneru što je bio u Savjetu CBCG u vrijeme kada je ona pokazala da nije nezavisna institucija, a to je “u periodu velikih gubitaka u bankarskom sektoru, pranja novca, odliva novca iz zemlje”.

Ocijenili su da zbog toga mora snositi dio odgovornosti. U parlamentu niko nije doveo u pitanje stručnost Dakića, koji je cijeli radni vijek proveo u monetarnoj oblasti.

Nikola Fabris

Mjesec po izboru guvernera, Centralna banka je krajem februara predložila Skupštini da glavnog ekonomistu Nikolu Fabrisa imenuju za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet. Skupština formalno još nije potvrdila taj izbor iako se očekivalo da se to obavi na prvoj redovnoj sjednici proljećnog zasjedanja, koja je nedavno bila na Cetinju.

U menadžmentu Centralne banke su i četiri člana Savjeta Srđa Božović, Asim Telaćević, Milivoje Radović i Milorad Jovović

Manjoj članici vlasti SDP-u, između ostalog, navodno smeta to što je Fabris profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i ima i državljanstvo Republike Srbije. Fabris slovi za stručnjaka u domaćim i međunarodnim krugovima.

On rukovodi Sektorom za istraživanja, statistiku i IT u CBCG i odgovoran je za poslove makroekonomske analize, uključujući monetarne, fiskalne, finansijske i platno-bilansne analize privrede Crne Gore.

Zamjenik je guvernera u Međunarodnom monetarnom fondu. Diplomu Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Beogradu stekao je 1994. godine, magistrirao je 1998, a doktorsku disertaciju je odbranio 2002. godine.

Član je odbora za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U njegovoj biografiji piše da je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a pored rada na tom fakultetu, kao gostujući predavač bio je angažovan i na drugim visokoškolskim institucijama: na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, Vojnoj akademiji Vojske Jugoslavije...

U menadžmentu Centralne banke su i četiri člana Savjeta Srđa Božović, Asim Telaćević, Milivoje Radović i Milorad Jovović.

Galerija

Bonus video: