Poljoprivrednici da ne očekuju pomoć iz budžeta

Privrednici iz Udruženja su ogorčeni i stavom svih dosadašnjih ministara koji se prve da nijesu upoznati sa problemima u poljoprivredi i kojima svaki put istu priču ponavljaju
95 pregleda 2 komentar(a)
Udruženje poljoprivrede, Foto: Boris Pejović
Udruženje poljoprivrede, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2013. 16:07h

Poljoprivrednici ne treba da očekuju bilo kakvu pomoć iz budžeta jer je prema najavama ministra poljoprivrede Petra Ivanovića neće biti subvencija ali ni poljoprivrede u Crnoj Gori, saopštili su privrednici na sjednici Udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori.

Predstavnik mljekarskog sektora Dragoljub Nenezić kazao je da neko iz vlasti konačno treba da kaže da sa budžetom od jedan odsto ukupnog poljoprivreda se ne može stvarati.

"Danas je Evropska unija najveći protekcionista na svijetu, a nama CEFT-a i slobodan protok robe nije ništa donijela", rekao je Nenenzć i dodao da pošto se Ivanović zalaže za ukudanje subvencija treba da odgovori i na pitanje da li želi i na koji način da razvija poljoprivredu.

Privrednici iz Udruženja su ogorčeni i stavom svih dosadašnjih ministara koji se prve da nijesu upoznati sa problemima u poljoprivredi i kojima svaki put istu priču ponavljaju.

Predstavnik Udruženja proizvođača flaširane vode Miro Perović je istakao da se službenici Ministarstva prema proizvođačima ponašaju kao da su u ratu i sve njihove inicijative odbijaju.

"Treba da imate malo više sluha, ako imamo ideje treba da ih saslušate. kod naših činovnika vlada jedna vrsta opuštenosti u smislu da se ni jedan naš zahtjev ne može riješiti,a ako može onda su za to zaduženi ljudi iz nekog drugog sektora. Za pet godina ni jedna naša ideja nije prihvaćena", rekao je Perović.

Za kompaniju Neksan je, kako je kazao predstavnik Peđa Marojević, najveći problem u poslovanju nemogućnost da naplate potraživanja od trgovina zbog čega su se okrenuli izvozu.

"Na domaćem tržištu je katastrofalna mogućnost naplate zato se mora naći način da se naplati ono što se proda", rekao je Marojević.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Danijela Stolica saopštila je da sada direktnim plaćanjem pomažu otkup mlijeka ali da se to, sa približavanjem EZ, neće moći da praktikuje tako otvorena pomoć.

To što se za poljoprivredu, koja je pored turizma osnovna grana razvoja, odvaja jedan odsto budžeta je prema mišljenju predsjednika Udruženja Milutina Đuranovića, kontradiktorno i destimulativno.

"Mnogi koji su ušli u posao oslanjali su se na podsticaje i sad ne znaju šta da rade", rekao je Đuranović.

Izvršni direktor Mljekare Nika Tomislav Žižić je rekao da je postalo nemoguće dobiti kredit kod Investiciono razvojnog fonda jer, navodno, više ni jedan projekat nije dovoljno dobar.

Bonus video: