Jelušić: Igalo i Planinka kasne zbog DUP-ova

Jelušić je kazao da zbog spora oko vlasništva nad 80% akcija hotela Centar Igalo i nedostatka planske dokumentacije nijesu mogli ispuniti obaveze iz ugovora o investicijama
65 pregleda 1 komentar(a)
Hotel Planinka, Žabljak, Foto: Savo Prelević
Hotel Planinka, Žabljak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2013. 17:38h

Direktor HTP Primorje koje gazduje Centrom Igalo i hotelom Planinka na Žabljaku, za koje je Savjet za privatizaciju prije dva dana predložio raskid ugovora, Predrag Jelušić, kaže da su od Vladinog radnog tima prije 20-ak dana tražili dodatni rok za realizaciju investicije.

Međutim, Vlada bi već danas ili na sjednici naredne sedmice mogla da potvrdi ovu odluku

Jelušić je za „Vijesti” kazao da zbog dvoipogodišnjeg sudskog spora oko vlasništva nad 80 odsto akcija hotela Centar Igalo i nedostatka planske dokumentacije nijesu mogli ispuniti obaveze iz ugovora o investicijama.

Kada je u pitanju Planinka, Jelušić objašnjava da je tačno da rekonstrukcija značajno kasni i podsjeća da su urbanističko-tehničke uslove dobili tek 31. oktobra prošle godine.

On kaže da je u toku izrada detaljnog projekta, koji bi trebalo da bude završen do kraja aprila, nakon čega bi tek mogli predati zahtjev za građevinsku dozvolu. Planika je prodata Primorju i HLT fondu 2006. godine.

Kada je u pitanju Planinka, Jelušić objašnjava da je tačno da rekonstrukcija značajno kasni i podsjeća da su urbanističko-tehničke uslove dobili tek 31. oktobra prošle godine

Vlasnik Centra Igalo do juna 2010. godine, građenog prije više od četrdeset godina za odmor ratnih vojnih invalida bivše Jugoslavije, bio je Konzorcijum HLT Fond i HTP Primorje, koji je na tenderu 2007. godine za 3,1 miliona eura kupio 80,09 odsto akcija Fonda PIO.

Tada je HLT Fond oko 81 odsto akcija hotela Centar Igalo prenio na HTP Primorje kao i obavezu investiranja, ali Komisija za hartije od vrijednosti nije odobrila tu transakciju zbog prigovora preduzeća Prima, koje je upravljalo HLT Fondom, pa je privremeno zabranila raspolaganje, upravljanje i odlučivanje vlasnicima akcija Centra.

Ovaj spor je nastao zbog sukoba biznismena Vladana Vujovića i Denisa Mandića, vlasnika firme Provladeks koja je osnivač firme Prima. Već više od dvije godine traje njihova sudska ostavinska rasprava zbog koje ispaštaju mnoga preduzeća u portfelju HLT fonda i njihovi radnici.

Početkom februara ove godine to rješenje je ukinuto i CDA je omogućila raspolaganje HTP Primorju.

Jelušić kaže da je u toku plan etažne razrade hotela i da se, prije izrade projekta, mora utvrditi kakav je status postojećeg objekta o čemu su informacije zatražili i u hercegnovskoj lokalnoj upravi.

Sadašnji hotel, izgrađen prije više od četrdeset godina, ima pet i sedam spratova, dok je važećim urbanističkim planom predviđeno 4 i 5 spratova.

Ranije je iz menadžmenta hotela saopšteno da je na placu od oko 3.000 kvadrata sa spratnosti objekta kakva je u važećem planu nemoguće izgraditi hotel visoke kategorije, sa svim pripadajućim sadržajima, koji bi bio rentabilan.

Manjinski akcionari su sa negodovanjem dočekali vijest o predlogu za raskid ugovora, sumnjajući u stvarne namjere takvog poteza.

“Ono što je u najmanju ruku čudno je da je donesena odluka da se od ostatka dohotka pokriju dugovi iz ranijih godina”, kaže Vesna Milošević, koja smatra da je predlog o raskidanju ugovora očekivan i podsjeća da su manjinski akcionari nekoliko puta od Savjeta za privatizaciju tražili raskidanje tog ugovora.

Ona sumnja da je to sada urađeno da se akcionarima ne bi podijelila dividenda.

Novi partneri za As i Centar, stečaj za Planinku i Jezera >>>

Savjeta za privatizaciju je predložio Vladi raskid ugovora i za hotel As u Perazića dolu, kojeg je još 2002. godine kupila ruska kompanija Njega turs od Budvanske rivijere za 2,2 miliona eura ali su od tada završeni samo grubi građevinski radovi, kao i za žabljački hotel Jezera.

Kako je iz Vlade nezvanično saopšteno nakon odluke Savjeta žabljački hoteli se vraćaju u status stečaja, dok će se za As i Centar u Igalu tražiti novi investitori.

Uprava HM Durmitor se ne javlja

Obećanja nijesu ostvarena, hotel je spolja renoviran, u toku je uređivanje njegove unutrašnjosti a posljednje najave su da će biti otvoren pred početak naredne ljetnje turističke sezone

Iz poslovodstva HM Durmitor, vlasnika hotela Jezera, niko nije odgovarao na pozive „Vijesti“ a predlog za raskid ugovora nijesu željeli komentarisati ni zaposleni.

Biznismen Sava Kujundžić je prije devet godina na tenderu kupio ovaj elitni hotel kapaciteta 217 ležaja, 17 renta vila i pripadajuće zemljište za ukupno 1,5 miliona eura.

Ugovor koji je zaključio sa Ski-centrom Durmitor u stečaju obavezivao ga je na investicije od 3,9 miliona eura, koje nijesu realizovane. Prije četiri godine kompletna unutrašnjost hotela je uklonjena, ali građevinski radovi nijesu počinjali.

Istovremeno i na istom tenderu Kujundžiću je prodat i hotel Žabljak za 500.000 eura, sa obavezom investiranja u narednih pet godina od 1,2 miliona eura.

U realizaciju investicionih obaveza firma je ušla prije godinu sa obećanjem da će hotel „Žabljak“ spreman dočekati kraj prošle godine.

Obećanja nijesu ostvarena, hotel je spolja renoviran, u toku je uređivanje njegove unutrašnjosti a posljednje najave su da će biti otvoren pred početak naredne ljetnje turističke sezone.

Bonus video: