Dožić: KAP bi mogao sam da vrati 40 miliona VTB-u

VTB banka nije skidala ništa sa KAP-ovog računa tokom ovog mjeseca i nema naznaka da će se to desiti u bliskoj budućnosti
147 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 09:02h

Ukoliko ne bude većih iznenađenja sa cijenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME), Kombinat aluminijuma (KAP) će moći sam da vrati “kredit” od 40 miliona eura ruskoj VTB banci i to bez investicija u nove proizvode, ocijenio je u razgovoru za “Vijesti” predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić.

On je kazao da u skladu sa projektom koji je uradio dio domaćeg menadžmenta, potrebna je investicija od 31milion eura, kako bi se prerađivalo u Kombinatu od 40 do 45 hiljada tona tečnog metala i proizvodila traka, folija i profili od aluminijuma.

Da li Vlada ima plan koje će to konkretno prerađivačke i poluproizvode proizvoditi u KAP-u? Da li se mogu naći partneri za tu investiciju?

Postoji više razrađenih varijanti za koje je moguće naći partnere.

Koliko novca je potrebno za pokretanje prerade aluminijuma? Zašto CEAC krije studiju prema kojoj je za tu aktivnost potrebna investicija od oko 30 miiona eura?

U skladu sa projektom koji je uradio dio domaćeg menadžmenta, uz revitalizaciju postojećih kapaciteta, potrebna je investicija od 31 milion eura. Prerađivalo bi se od 40 do 45 hiljada tona tečnog metala. Proizvodili bi traku, foliju, profile…. Projekat nije tajna.

Da li je bila greška što su prodate dvije prese iz Kovačnice?

Svakako bi bilo bolje da i dalje posjedujemo prese u Kovačnici. Da bismo odgovorili da li je bila greška što su prodate, treba sagledati cjelokupnu situaciju u tom momentu i tek onda dati odgovor.

Da li je moguće ponovo pokretanje Fabrike glinice pri sadašnjoj proizvodnji aluminijuma?

Naravno da je moguće. Pokretanje fabrike ne zavisi od količine proizvodnje aluminijuma. Pitanje je koja bi bila proizvodna cijena glinice. Pri postojećoj proizvodnji od oko 50 hiljada tona aluminijuma, ukoliko bi proizvodili glinicu samo za KAP, za očekivati je da bi proizvodna cijena glinice bila značajno veća od tržišne.

U slučaju da Vlada isplati sadašnje partnere i da se smanji broj radnika, da li bi Kombinat aluminijuma bio profitabilan i da li bi mogao da vraća dio sadašnjih dugova?

Suština je u tome da neće Vlada isplatiti sadašnje partnere, već KAP. Prema svim proračunima koje smo radili, ukoliko ne bude većih iznenađenja sa cijenom aluminijuma, KAP će moći sam da vrati “kredit” od 40 miliona eura (bez investicija u nove proizvode).

Uračunati budući trošak za plate je na nivou nešto manjem od polovine sadašnjeg iznosa, tako da će konačan broj zaposlenih i prosječna plata zavisiti od dogovora sa sindikatom.

Ruska banka nije nastavila da uzima novac, što ne znači da neće ž

Da li je ruska VTB banka tokom prvih 19 dana marta skinula sa računa KAP-a još dva miliona eura na ime duga za kredit od 120 miliona, kao što je to uradila tokom januara i februara? Da li će se to dešavati i narednih mjeseci do eventualnog raskida ugovora?

U skladu sa informacijama koje sam dobio od izvršnog direktora, VTB banka nije skidala ništa sa KAP-ovog računa tokom ovog mjeseca i nema naznaka da će se to desiti u bliskoj budućnosti.

Međutim, ukoliko u narednom periodu ne donesemo nikakvu odluku o daljem radu KAP-a, moguće je da se nešto slično desi. Da li je tačno da niste u baš najboljim odnosima sa članovima ruske uprave i menadžmenta? Šta je razlog tome? Imam profesionalnu komunikaciju sa izvršnim direktorom i dijelom menadžmenta u skladu sa ugovorom

Galerija

Bonus video: