Mejer: Nećemo biti zatvoreni za lokalnu zajednicu

Mejer je kazao da „Orascom“, Vlada, Opština Tivat i lokalna zajednica „trebaju gledati u istom smjeru i naći zajedničke interese“
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 08:47h

Rukovodstvo kompanije „Luštica Development“ iza koje stoji egipatsko-švajcarski konzorcjum „Orascom“, sastalo se u Radovićima sa mještanima Krtola kako bi im iz prve ruke predstavili ono što će se narednih mjeseci i godina dešavati na oko 7 miliona kvadrata krtoljskog dijela poluostrva „Luštica“ gdje „Orascom“ gradi čitav jedan novi turistički grad nazvan Luštica Bay i vrijedan 1,1 milijardu eura.

„Želimo da imamo dobar kontakt sa lokalnom zajednicom jer ste nam vi komšije sa kojima se trebamo češće sastajati i razgovarati. Mi nismo klasični diveloperi, već operateri grada i ovdje ćemo dugo ostati. Hoćemo da budemo dobri susjedi i da zajedno sa vama, stvorimo jedan projekat u kome će svi uživati“, kazao je obraćajući se okupljanim mještanima izvršni direktor „Luštice Development“ Semjuel Mejer.

On je podvukao da „Orascom“, Vlada, Opština Tivat i lokalna zajednica „trebaju gledati u istom smjeru i naći zajedničke interese“ da bi ovaj projekat potpuno uspio, pri čemu je naglasio da „Orascom“ želi biti integralni dio lokalne zajednice koju ta kompanija već podržava na brojne načine.

„Dobili smo građevinske dozvole za 6 od prvih 10 zgrada sa ukupno 72 apartmana. Za preostale četiri očekujemo dozvole u narednih desetak dana i gradnja tih objekata počinje tokom narednog mjeseca. Za tri mjeseca očekujemo dobijanje gradjevinskih dozvola za gradnju marine od 120 vezova i golf terena, pa će i gradnja tih objekata početi u drugoj polovini godine“, rekao je Mejer naglašavajući da će samo 6 posto od ukupno 7 miliona kvadrata netaknute prirode na Luštici koju je „Orascom“ zakupio na 90 godine biti izgrađeno, dok će sve ostalo biti prirodan, zeleni ambijent.

Mejer je naglasio da „Orascom“ gradi fazno i to samo ono što već proda na tržištu, tako da će prva faza projekta „Luštica Bay“ bit završena za četori godine, a cijeli projekat za 15 godina.

„Ovo će biti otvoren kompleks, gdje će javni i ugostiteljski sadržaji biti dostupni svima. Jedini izuzetak je samo vrh rta Kočište gdje će biti privatne vile. Od „Plavih horiznata“ do rta Kočište gradićemo lungo mare pješačku stazu dugu 5 kilometara tako da će obala kao javno dobro biti pristupačna svima“, kazao je Mejer dodajući da „Orascom“ želi da sa manjim lokalnim investitorima i biznismenima nađe zajednički jezik da se i oni uključe u projekat „Luštica Bay“ otvarajući u njemu restorane, kafiće, trgovne i druge slične manje biznise.

On je posebno naglasio činjenicu da će jedna veća površina u južnom dijelu nekadašnje kasarne u Radovićima biti pretvorena u poljoprivrednu zonu gdje bi „Orascom“ želio da vidi prvenstveno lokalne farmere iz Krtola da uzgajaju autentične lokalne poljoprivredne proizvode i prodaju ih direktno klijentim „Luštice Bay-a“.

Mejer je nagasio da će se „Luštica bay“ vodom snabdijevati iz Regionalnog vodovoda, a da će tehnička voda za irigaciju golf terena i ostalih zelenih površina, biti obezbjeđena prvenstveno prečišćavanjem otadnih voda iz novog grada.

„Dok još ne budemo bili dovoljno veliki i imali dovoljno veliku količinu sopstvenih otadnih voda, koristićemo dodatno prečišćene otpadne vode iz kanalizacionog sistema Kotpr-Tivat-Trašte. Sam podmorski ispust tog sistema biće rekonstruisan kako bi on sve prečišćene otpadne vode odvodio na projektovanu daljinu od 3,2 kilometra od obale u zalivu Trašte“, pojasnio je Mejer.

On je mještanima koji su vlasnici zemljišta iznad uvale Oblatna i koje je u planskoj dokumentaciji ostalo van građevinskog podrušja opredjeljenog za Luštica Bay, preporučio da se organizuju, definišu što žele raditi sa svojim imanjima i da se obrate Opštini Tivat tražeći adekvatnu izmjenu planske dokumentacije. Obećao je i da će se „Luštica Development“ založiti za izgradnju alternativnog puta od Solila do svoje lokacije preko uraševića kako bi se izbjeglo da kamioni i građevinske mašine koriste aktuelni i jedini lokalni put preko Obale Đuraševića i Radovića.

„Mi smo još prije dvije godine tražili dozvolu za gradnju tog puta ali do danas nismo dobili nikakav odgovor“, kazao je Mejer mještanima koji su mu se požalili da Opština Tiuvat „opstruira ekspropijaciju zemljišta koja je glavni preduslov za gradnju novog puta preko Đuraševića.“

Galerija

Bonus video: