Novčanici radnika KAP-a tanji od 20 do 80 eura

U KAP-u neće odbijati od neto zarada krizni porez, a 275 ljudi dobilo februarske plate bez dijela stimulansa
78 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 16:13h

U Kombinatu aluminijuma juče je za 275 radnika isplaćena umanjena februarska zarada u pojedinačnim iznosima od 20 do 80 eura. Do umanjenja je došlo zbog ukidanja stimulansa za četiri radna dana tokom februara u ukupnom iznosu od oko 15.000 eura.

Poslodavac je, prema tvrdnjama iz fabrike, na sebe preuzeo dodatni trošak za poreze, koje je država uvela, koji ih ukupno košta 40.000 eura. Toliko je izdvajanje po osnovu kriznog poreza na zarade, koji se primjenjuje od prve polovine februara. Porez na plate iznad 480 eura neto, odnosno 720 bruto, iznosi 15 umjesto devet odsto.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić najavio je da će početkom naredne sedmice od novca koji posjeduje ta radnička organizacija, po osnovu članarine, njihovim radnicima biti refundiran iznos koji im je poslodavac juče zakinuo.

Predsjednica drugog Sindikata KAP-a Sandra Obradović optužila je poslodavca da je nezakonito umanjio četiri zarađene dnevnice za oko 70 radnika KAP-a, koji pripadaju njenoj sindikalnoj organizacviji, te da će sve učiniti da zakonskim putem natjeraju poslodavca da uzeti novac vrati.

Povoljan Kolektivni ugovor za radnike KAP-a i dvije jake sindikalne organizacije, uprkos višegodišnjoj krizi kompanije, standard 1.200 radnika KAP-a, koji je pred bankrotom i čiji se dugovi otplaćuju iz državne kase, i dalje održavaju na zavidnom nivou.

U prilog tome ide i činjenica da je juče za 600 zaposlenih sa februarskom zaradom isplaćena i zimnica od po 211 eura. Prethodnog mjeseca je ostalim radnicima isplaćena zimnica.

Krivokapić je saopštio da se radnici nadaju aktivnijem učešću Ministarstva ekonomije i Vlade u Skupštini u cilju rješavanju gorućih pitanja u KAP-u, a to je raskid ugovora sa upravljačem, ruskim CEAC-om i trajno rješenje.

Skupštinski Odbor za ekonomiju u ponedjeljak će se baviti predlozima za KAP.

Vlada je predložila u februaru Skupštini tri opcije za KAP - da ga preuzme država, stečaj i traženje partnera. Ključna opcija vladajućeg DPS-a je da se ruskom partneru Olegu Deripaski isplati 51 milion eura, uz preuzimanje dugova i obaveza KAP-a od preko 180 miliona, i dodatno plaćanje subvencija za struju. Poslanici bi morali da izaberu najmanje lošu opciju, ali za ponuđene nema skupštinske većine.

Iz KAP-a su juče saopštili da je počela izradu Akta o procjeni rizika, jednog od najvažnijih dokumenata u oblasti zaštite na radu.

Još nema formalnog odlaganja rate za kredit

Menadžment KAP-a uputio je zahtjev Vladi u kojem traži odgađanje otplate rate kredita OTP banci do kraja aprila ove godine. Taj zahtjev formalno još čeka na odobrenje i potpis Vlade nakon čega bi tako usaglašen, od menadžmenta KAP-a i Vlade bio upućen na odlučivanje OTP-u.

Prošle godine je dospjela rata kredita KAP-a, za koje je država dala garancije, kod OTP banke u iznosu je od 25,2 miliona eura. Rata je trebalo da bude plaćena krajem marta. Na sastanku ministara finansija i ekonomije Radoja Žugića i Vladimira Kavarića sa delegacijom mađarske OTP banke i CKB-a, održanom polovinom februara, dogovoreno je da neće biti prinudne naplate od državne garancije date na iznos KAP-ovog kredita od 40 miliona.

Poreski obveznici su platili skoro 24 miliona eura (sa kamatama), kada je Dojče banka aktivirala garancije.

Galerija

Bonus video: