Vlada pomaže i firmi gdje je suvlasnik ministar Bošković

Vlada će omogućiti i aktivniji rad fabrike za preradu otpada od orezane vinove loze i proizvodnju briketa Plant OMP
1547 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 14:55h

Ministarstvo ekonomije priprema projekat kojim će se građanima koji žele da ugrade peći za grijanje na drvni otpad, pelet ili brikete, omogućiti povoljne uslove (beskamatne kredite), a proizvođačima briketa olakšati plasman.

To je najavljeno nakon što je formirana sedma Vlada Mila Đukanovića.

Na taj način će Vlada omogućiti i aktivniji rad fabrike za preradu otpada od orezane vinove loze i proizvodnju briketa Plant OMP. Ona je u vlasništvu Plantaža i firme OMP inženjering, čiji su vlasnici ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, kao i Oleg Obradović i Miodrag Ivanović. Obradović je donedavno bio predsjednik Upravnog odbora Prve banke, a Ivanović je bio predsjednik Borda direktora Pobjede. Oni su bili na rukovodećim pozicijama u Telekomu, dok je bio državni.

Pored te firme, prema podacima Privredne komore, proizvodnjom briketa od drveta u Crnoj Gori se bave firme Eko briket iz Bijelog Polja i Duga iz Nikšića.

Projekat Ministarstva ekonomije je najavljivan za početak godine, ali "Vijestima" je rečeno u tom Vladinom resoru da čekaju donatore da bi potpisali ugovor. Planirano je da se građanima omoguće beskamatni krediti za ugradnju peći za grijanje na drvni otpad. Osim što će se građanima omogućiti jeftinije grijanje, pomoćnica ministra za energetsku efikasnost Dragica Sekulić ranije je medijima kazala da se podstiču i firme koje se bave "preradom drveta da taj drvni otpad opet prerađuju i od njega stvaraju nešto što je korisno i na taj način im stvarate tržište u Crnoj Gori".

U Boškovićevom imovinskom kartonu se navodi da sa 30 odsto vlasništva nema pravo upravljanja sa firmom OMP inženjering, jer on obavlja ministarski mandat. To preduzeće ima 50 odsto vlasništa u fabrici briketa koja od otvaranja u julu 2011. godine simbolično prerađuje orezanu vinovu lozu koja se svake zime u velikim količinama gomila u blizini pogona na Ćemovskom polju.

Na sajtu fabrike Plant OMP navodi se da se pogoni za proizvodnju briketa prostiru na 9.000 kvadratnih metara.

"Poslovna vizija u domenu proizvodnje briketa, izražena u formi poslovne misije glasi: iskoristiti svu dostupnu sirovinu i obezbijediti lidersku poziciju proizvodnje briketa u regionu, stavljajući u prvi plan kvalitet proizvoda i zadovoljstvo kupaca"

"Poslovna vizija u domenu proizvodnje briketa, izražena u formi poslovne misije glasi: iskoristiti svu dostupnu sirovinu i obezbijediti lidersku poziciju proizvodnje briketa u regionu, stavljajući u prvi plan kvalitet proizvoda i zadovoljstvo kupaca. Čvrsto smo uvjereni da je ono što rađa crnogorsko tlo, uz domaće znanje i svjetsku tehnologiju, dobitna kombinacija i odličan recept za uspjeh”, navodi se na sajtu Plant OMP.

Uspjehom se ne mogu pohvaliti

Izvršna direktorka Plantaža i predsjednica Odbora direktora u fabrici Verica Maraš će “Vijestima”, kako je najavljeno iz Plantaža, u ponedjeljak odgovoriti na pitanja u vezi sa poslovanjem fabrike, koja se uspjehom ne može pohvaliti.

Prilikom otvaranja pogona saopštavano je da će se briketi uglavnom izvoziti na zapadno tržište, najvjerovatnije u Francusku i Italiju. Sredinom prošle godine Maraš je kazala da je u probnom radu proizvedeno 43,5 tona briketa, a da su trgovačkom lancu Voli prodali 21,5 tona. Brikete, pakovane u kartonskim kutijama, su prodavali po 85 centi po kilogramu, odnosno 850 eura po toni.

Na zalihama u magacinu su tada imali još 22 tone. U fabrici je, kako je saopštavano, zaposleno 20 radnika, kapaciteti omogućavaju proizvodnju od 10.000 tona briketa godišnje, a ukupna investicija je vrijedna dva miliona eura.

Galerija

Bonus video: