Povećane nade u poboljšanje globalnih ekonomskih izgleda

Dionice banaka eurozone našle su se u četvrtak među najvećim dobitnicima
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 09:19h

Evropske dionice ojačale su u četvrtak nakon što je niz ohrabrujućih američkih podataka povećao nade u poboljšanje globalnih ekonomskih izgleda, a ulagači predviđaju i da će čelnici EU na predstojećem samitu raspravljati o labavljenju mjera štednje.

Londonski FTSE porastao je 0,39 odsto na 6.506 bodova, frankfurtski DAX 1,05 odsto na 8.044, dok je pariski CAC bio u plusu 0,81 odsto i iznosio 3.867 poena.

Novi podaci iz SAD-a pokazali su neočekivano snažan rast prometa u maloprodaji u februaru, što ukazuje na jačanje američke ekonomije.

"Brine nas samo što se poboljšavaju makroekonomski podaci u SAD-u ali još ne i u Evropi, što znači da tržište raste na osnovu nada, a ne stvarnih znakova, pa postoji rizik da jačanje dionica neće biti imuno na razočaranje s makroekonomske strane", rekao je David Thebault iz Global Equities-a, prenosi SEEbiz.

Ulagači će zato pažljivo pratiti dvodnevni samit Evropske unije, a očekuje se da će biti fokusiran na rješavanje problema visoke nezaposlenosti i na potrebu ublažavanja mjera štednje kako bi se oživio ekonomski rast.

"Tržište očekuje promjenu tona kada je u pitanju štednja. Čelnici sada valjda uviđaju da moraju ublažiti mjere štednje jer se stanje u ekonomiji u protivnom neće promijeniti", dodao je Thebault.

Dionice banaka eurozone našle su se u četvrtak među najvećim dobitnicima. Francuski BNP Paribas dobio je na vrijednosti 1,6 odsto, a španski Banco Santander dva odsto.

Italijansko osiguravajuće društvo Generali ojačalo je 6,5 odsto nakon što je objavilo rezultate poslovanja bolje od očekivanja.

Cijene dionica evropskih proizvođača telekomunikacione opreme Ericssona i Alcatel-Lucenta porasle su 2,5 odnosno tri odsto nakon što je najveći svjetski mobilni operater China Mobile najavio da planira ove godine da potroši 6,7 milijardi dolara za razvoj 4G tehnologije.

Na dobitku su bile i dionice telekomunikacionih operatera, pa je dionica France Telecoma ojačala 2,4 odsto.

Indeks Tokijske berze Nikkei porastao je 1,16 odsto na 12.381 bod.

Bonus video: