Minimalna zarada mogla bi već od aprila da iznosi 190 eura

Vlada, USS i SSCG na prošlom sastanku prihvatili su da se iznos poveća sa 30 na 40 odsto prosječne zarade, što bi iznosilo 193 eura, a sadašnji je 145 eura
107 pregleda 25 komentar(a)
Zoran Masoničić, Suad Numanović, Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Zoran Masoničić, Suad Numanović, Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.03.2013. 08:39h

Minimalna zarada mogla bi već od narednog mjeseca da iznosi 190 eura.

Socijalni partneri - Vlada, Unija slobodnih sindikata (USS), Savez sindikata (SSCG) i Unija poslodavaca novi sastanak o Opštem kolektivnom ugovoru, kojim se određuje i taj iznos, imaće 22. marta.

Vlada, USS i SSCG na prošlom sastanku prihvatili su da se iznos poveća sa 30 na 40 odsto prosječne zarade, što bi iznosilo 193 eura, a sadašnji je 145 eura.

Unija poslodavaca je tada predlagala iznos od 170 eura, ali je u međuvremenu, kako je “Vijestima” potvrdila generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović, taj stav djelimično promijenjen i iznos povećan.

Poslodavcima je ovaj iznos bitan jer na svaki euro neto plate imaju 67 centi poreza, doprinosa, prireza i taksi, zbog čega neki pribjegavaju isplati plate na ruke zaposlenom zvanično prikazuju mnogo manji iznos

Do pregovora o minimalnoj zaradi je došlo zbog rasta nivoa granice siromaštva, a kako je OKU prestao da važi krajem septembra prošle godine odlučeno je da se i ta izmjena unese u novi tekst o kojem se pregovara gotovo dvije godine.

"Svako povećanje zarada u ovakvoj ekonomskoj situaciji je problematično, ali smo se saglasili da do njega mora da dođe. Zakonom o radu je određeno da minimalna zarada ne može biti niža od 30 odsto prosječne zarade, a sve preko tog iznosa je stvar dogovora", objasnila je Radulovićeva i dodala da UPCG smatra da se ne bi trebalo ograničavati procentima, već odrediti iznos koji će morati biti ispod 190 eura.

"Naš predlog će biti za svega nekoliko eura ispod nivoa od 40 odsto", rekla je Radulovićeva.

Poslodavcima je ovaj iznos bitan jer na svaki euro neto plate imaju 67 centi poreza, doprinosa, prireza i taksi, zbog čega neki pribjegavaju isplati plate na ruke zaposlenom zvanično prikazuju mnogo manji iznos. Prema nedavnim podacima Poreske uprave 4.118 radnika zvanično prima platu manju od 150 eura.

Do donošenja OKU, radnici mogu da se oslone na Zakon o radu koji nudi manji obim prava, ili na kolektivne ugovore na nivou grana i firmi ako postoje ili svoj ugovor o radu

Na posljednjoj sjednici Socijalnog savjeta je, na predlog SSCG, dogovoreno da se minuli rad uvećavan po stopi od 0,5 odsto primjenjuje na sve kategorije zaposlenih tokom 2014. i 2015. godine, ali ne i tokom ove godine, kako je ranije predlagano.

Od 2016. godine vratiće se ranije važeće stope pa će se zarada zaposlenima koji imaju do 10 godina radnog staža uvećavati po 0,5 odsto, 0,75 odsto za one koji su zaposleni 10 do 20 godina i jedan odsto za one koji rade duže od 20 godina.

Do donošenja OKU, radnici mogu da se oslone na Zakon o radu koji nudi manji obim prava, ili na kolektivne ugovore na nivou grana i firmi ako postoje ili svoj ugovor o radu.

Iz Ministarstva rada je nedavno saopšteno da je do odlaganja sjednice Socijalnog savjeta za 22. mart došlo na zahtjev predstavnika UPCG i SSCG, te da će ona biti održana u Nikšiću. I raniji sazivi Socijalnog savjeta povremeno su održavani van Podgorice, a obrazlagano je da se to praktikuje kako bi i ostalim gradovima bila ukazana pažnja.

Naknada za odmor ide svim sindikatima

Problem za usvajanje OKU predstavljao je i stav SSCG oko izdvajanja po 0,2 odsto od bruto zarada svih zaposlenih za odmor i prevenciju invalidnosti.

Radna grupa je predlagala, a svi socijalni partneri, osim SSCG na to su pristali, da se sa OKU svi poslodavci obavežu da uplaćuju taj iznos u zajednički tripartitni fond koji bi namjenski trošio taj novac.

Predstavnicima SSCG to nije odgovaralo jer se sada na njihov račun sliva gotovo sav taj novac kojim oni sami raspolažu, a to je oko 1,2 miliona eura godišnje.

Zbog toga je predlogom OKU odlučeno da se po 0,2 odsto od bruto zarada izdvaja samo za sindikalno organizovane radnike, a novac ide njihovom sindikatu.

Inače, SSCG je jedini socijalni partner koji ni nakon nekoliko puta postignute saglasnosti na nivou Radne grupe nije davao zeleno svjetlo za tekst OKU. Zbog tog odugovlašenja i nanošenja štete svim zaposlenima u Crnoj Gori, više puta su prozivani iz Vlade, UPCG i USS.

Bonus video: