EU: Nova pravila za putovanja avionom

Komisija kaže da nova pravila koja, i ako budu usvojena, neće postati zakon sve do 2014.
72 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 08:53h

Evropska komisija predstavila je nacrt novog pravilnika za evropske aviokompanije i putnike koji koriste njihove usluge, koji uključuje preusmjeravanje putnika na konkurentske kompanije u slučaju odgode leta, a razjašnjavaju i uslove za kompenzaciju.

Mehanički kvarovi aviona, na primjer, neće se računati kao razlog za nadoknadu za čekanje, ali prirodne katastrofe i greške kontrole u saobraćaju da.

Tokom krize zbog pepela u vazduhu nakon erupcije vulkana na Islandu 2010. kada su aerodromi u Evropi bili blokirani nekoliko dana, bilo je mnogo nedoumica u vezi s tim koliko avioprevoznici treba da brinu o dobrobiti putnika.

Neki su inicijalno odbijali da pokriju troškove putnika, ali su nakon prijetnji EU popustili.

Ryanair nedavno je tako izgubio slučaj na Evropskom sudu pravde protiv putnika koji je sedam dana čekao let Faros - Dublin. On je potrošio 1.130 eura na hotel, hranu i prevoz. Sud je naložio da kompanija kompenzira sve te troškove.

Niko nije zadovoljan

I zajednice potrošača i industrija već brinu zbog tumačenja ovih pravila, jer bi ona mogla unijeti zabunu u vezi sa pravima putnika i pouzdanosti avio kompanija.

“Glavni problem za putnike je da, iako imaju garantovana prava pod zakonom Evropske unije, mogu imati poteškoća da ih ostvare u odnosu sa avioprevoznicima”, stoji u saopštenju koje objašnjava novi pravilnik.

U intervjuu za BBC World, Helen Carnes iz Evropske komisije dodaje da je čula mnogo pritužbi na “previše prostora za manipulaciju aviokompanija”, kada je riječ o ostvarivanju prava putnika.

Novi pravilnik bi, prema njenim riječima, trebalo eliminisati takve mogućnosti.

Neka od novih pravila

Za avioprevoznike biće obavezno da prime pritužbu u roku od sedam dana i pruže zvanični odgovor u roku od dva mjeseca.

"Ako je avion na pisti duže od pet sati, putnici imaju pravo odustati od putovanja. Ako je kašnjenje duže od sat vremena iako je avion na pisti, aviokompanija mora pružiti klimatizaciju, upotrebu toaleta i vodu za putnike."

"Avioprevoznici više ne mogu naplaćivati ispravke pogrešno upisanih imena na kartama."

"Muzičarima će biti dozvoljeno da manje instrumente unesu u kabinu, dok će biti još dopuna pravilnika za transport većih instrumenata u dijelu za prtljag."

"Finansijska kompenzacija biće zahtjevana poslije minimum pet sati odlaganja leta (prema dosadašnjim pravilima je tri sata) za bilo koji međunarodni let u Evropskoj uniji koji je kraći od 3.500 kilometara."

"Za duže destinacije kompenzacija je obavezna poslije odlaganja od devet sati za 6.000 km i 12 sati za još duža putovanja."

"Avio kompanije su obavezne da informišu putnike o odlaganju i pruže objašnjenje u roku od 30 minuta nakon što je prošlo vrijeme ukrcaja.", glase neka od novih pravila.

O prijedlozima se trenutno raspravlja u Evropskom parlamentu, a oni se odnose isključivo na evropske prevoznike.

Komisija kaže da nova pravila koja, i ako budu usvojena, neće postati zakon sve do 2014.

Galerija

Bonus video: