Raskidaju sa kupcem „Asa” nakon 11 godina?

U Savjetu nijesu htjeli da sopšte da li će i sa kim raskinuti saradnju zbog nepoštovanja ugovora o kupoprodaji preduzeća ili hotela
118 pregleda 12 komentar(a)
hotel As, Foto: Ivana Gudović
hotel As, Foto: Ivana Gudović
Ažurirano: 14.03.2013. 21:12h

Analizu privatizacionih ugovora i predlog mjera kojim kompanijama će biti prolongirani investicioni rokovi, a sa kojima će biti raskinuti ugovori u ponedjeljak će razmatrati Vladin Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

U Savjetu nijesu htjeli da sopšte da li će i sa kim raskinuti saradnju zbog nepoštovanja ugovora o kupoprodaji preduzeća ili hotela, poručujući da će “sve biti poznato u ponedjeljak”.

Prvi raskidi ugovora, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, mogli bi da budu objavljeni sa ruskom kompanijom Njega turs, koja je prije skoro 11 godina kupila hotel As, kao i za pojedine hotele na Žabljaku.

Kada su Rusi kupili As u Perazića dolu u maju 2002. za pet miliona njemačkih maraka, hotel su srušili, a umjesto luksuznijeg čije su otvaranje najavljivali 2003. godine, još zjapi nezavršena zidina.

Premijer i predsjednik Savjeta Milo Đukanović najavio je, kada je sedmi put preuzeo Vladu, obračun sa investitorima

Prvobitno je predviđeno da ako izgradnja hotela ne bude završena “u razumnom roku“, jedno od rješenja bude raskid ugovora sa Njega tursom. Radni tim Vlade je dodatno imao obavezu da razgovara sa predstavnicima ruske kompanije, pa da dostavi predlog, a prema nezvaničnim informacijama, najvjerovatnije će se ići na raskid saradnje. To nije izvjesno dok Savjet u ponedjeljak ne donese odluku.

Rusima je građevinska dozvola izdata 2006, a iz Vlade su pominjali da je do sada uloženo nevjerovatnih 50 miliona eura, zbog čega ne mogu da prekinu saradnju sa kupcem hotela.

Za nepoštovanje rokova nije bilo dovoljno što je jedan od ambiciozno zamišljenih investicionih poduhvata, izgradnja sedamnaestospratnog hotela, naslonjenog na litice brda koje dijeli uvalu Perazića do i Petrovac, pretvoren u neslavnu turističku priču gradnje "Skadra na Bojani".

Prema dinamici investitora, završetak svih radova je planiran za maj 2015. Iz Vlade je konstatovano da imaju razumijevanje, i da „treba uraditi detaljnu analizu svih mogućih modela i mehanizama koji mogu dovesti do prevazilaženja trenutne situacije“.

Vlada je usvojila krajem januara Informaciju Sekretarijata za razvojne projekte, prema kojoj su određeni rokovi do kada kupci preduzeća i hotela moraju okončati projekte ili će raskinuti saradnju.

Prema toj informaciji, Vlada će tražiti naknadu štete i raskid ugovora o kupoprodaji hotela, ako kupci hotela Planinka i Jezera na Žabljaku u najkraćem roku nešto ne preduzmu. Najavljivan je aneks ugovora sa konzorcijumom HTP Primorje i HLT fondom koji je 2005. kupio hotel Planinku.

Dopuna ugovora ili raskid se spremaju sa preduzećem HM Durmitor, biznismena Sava Kujundžića, vlasnika hotela Jezera i Žabljak.

Bliži se 100 dana rada Vlade, pa će se znati da li su Đukanovićeve najave o raskidu samo prijetnje

Prema prvobitnom planu, koji je moguće da Savjet promijeni u ponedjeljak, obavezali bi se na nove rokove, a ako se ugovorena dinamika ne bude poštovala, uslijedio bi raskid ugovora.

Kujundžić je 2004. od preduzeća Ski centra Durmitor, koje je bilo u stečaju, kupio oba hotela za oko dva miliona eura, uz obavezu da u rekonstrukciju i modernizaciju za tri godine uloži 5,1 milion, od čega u Jezera 3,9 miliona.

Premijer i predsjednik Savjeta Milo Đukanović najavio je, kada je sedmi put preuzeo Vladu, obračun sa investitorima koji godinama ne poštuju obaveze.

Prvi odluke je trebalo da budu objelodanjene početkom februara, a iz Vladinog tijela je odgovoreno da se to nije desilo tad jer se radi o obimnom poslu.

Đukanović je, na konstitutivnoj sjednici Vlade 5. decembra prošle godine, naglasio neophodnost da se “u najskorijem roku napravi realna ocjena ostvarenja privatizacione i koncesione politike i realizovanih aranžmana”.

Bliži se 100 dana rada Vlade, pa će se znati da li su Đukanovićeve najave o raskidu samo prijetnje ili će kazniti neodgovorne investitore.

Što će s Brkovićem

Radna grupa za provjeru ugovora je bila zadužena i da razgovora sa predstavnicima preduzeća biznismena Dragana Brkovića, Vektrom Montenegro, koja je 2007. kupila tri hotela u Herceg Novom, a najavljivana investicija nije ispunjena.

Najavljeno je da će ugovori za koje se utvrdi da nijesu realizovani zbog kašnjenja i nemara državnih i opštinskih organa biti izmijenjeni u dijelu obaveznih rokova

Sa Brkovićem, koji je jedan od najzaduženijih Crnogoraca, potpisan je aneks ugovora o kupoprodaji objekata hotelskog preduzeća Boka u avgustu 2011. Njime je prolongiran rok za investicije tri godine. Vektra Montenegro je u stečaju, a za preduzeće Vektra Boka se čeka odluka o (ne)stečaju.

Radni tim je imao zadatak da usljed analize ugovora razgovara i sa vlasnicima ulcinjskog Galeba i Mediterana, Centra Igalo i predloži anekse ili raskid ugovora. Trebalo je, uz firmu Vektra Boka i ostale, da provjere da li izvršavaju obaveze kupci UTIP-a i Jadran Perasta.

Najavljeno je da će ugovori za koje se utvrdi da nijesu realizovani zbog kašnjenja i nemara državnih i opštinskih organa biti izmijenjeni u dijelu obaveznih rokova. Saradnju bi prekinuli, ako ni to ne ispune, uz zahtjev za naknadu štete. Obećano je da će odmah raskinuti sa onima za koje se utvrdi da je njihovom krivicom došlo do neispunjavanja obaveza.

Bonus video: