KAP: Od Poreske upvrave tražimo samo kamatu

Čobeljić je napomenula da je KAP obračunavao kamate na iznos poreskog kredita koji im blagovremeno nije vraćen
59 pregleda 2 komentar(a)
kap odgovor_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
kap odgovor_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 14.03.2013. 21:00h

Menadžment Kombinata aluminijuma reagovao je na tekst u jučerašnjim „Vijestima“ „Traže 45.900, a državi dužni milione“, koji se odnosi na tužbu KAP-a protiv Poreske uprave i države.

„Ugovor o cesiji, koji se pominje u dijelu Vašeg članka, nije sporan, niti je predmet ovog sudskog procesa, što se može pogrešno zaključiti iz objavljenog teksta. Pojašnjavamo da najveći iznos obračunate kamate proističe iz neblagovremenog vraćanja PDV kredita KAP-u u iznosu od blizu 1,33 miliona eura, iz maja 2012. godine. Obračunata kamata iznosi oko 46.000 eura”, navodi se u reagovanju.

“Vijesti” su juče objavile da je Kombinat tužio Poresku upravu, odnosno Ministarstvo finansija i državu Crnu Goru zbog nevraćenog poreza na dodatu vrijednost PDV-a u iznosu od 45,9 hiljada eura.

Rusi državu tužili zbog 45.900, a duguju milione >>>

Zamjenik zaštitnika imovinskih prava Crne Gore Risto Femić saopštio je na ročištu da „tuženi ne duguje tužiocu potraživanje koje je predmet ovog spora, da je Ugovor o cesiji potpisan 14. juna 2012. godine i već sjutradan novac je prenijet na račun EPCG“.

Rukovodilac pravnog sektora KAP-a Borjanka Čobeljić saopštila je, takođe, da ta kompanija ne spori potpisani Ugovor o cesiji, ali da je mimo tog Ugovora Poreska uprava, odnosno Ministarstvo finansija, trebalo da na ime povraćaja PDV-a toj kompaniji vrati još 33.893 eura.

Čobeljić je napomenula da je KAP obračunavao kamate na iznos poreskog kredita koji im blagovremeno nije vraćen.

Zamjenik zaštitnika imovinskih prava države Crne Gore Risto Femić osporio je navedeni iznos i doveo u pitanje „tačnost obračuna“.

“KAP se negativno predstavlja”

U reagovanju menadžmenta KAP-a se navodi da posebno žele da ukažu “crnogorskoj javnosti na učestale dezinformacije i neistine pojedinih medija, sa njihovom očiglednom težnjom da poslovanje Kombinata aluminijuma po svaku cijenu predstave u negativnom kontekstu”.

“Posebno brine to što se u tim nastojanjima sve više koriste i obični sudski procesi koje vodi naša kompanija, pri čemu se KAP neopravdano i neosnovano proglašava krivim i prije nego što sud donese konačnu presudu”, navodi se na kraju reagovanja.

Bonus video: