Za protokolarne poklone naručene jeftine kopije crnogorske kape

Iz firme Rakočević tvrde da pojedini prozvođači djelova narodne nošnje kulturno nasljeđe falsifikuju jeftinim kopijama i prodaju državnim institucijama
371 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 00:28h

Preduzeće RV Rakočević podnijelo je žalbu Komisiji za kontrolu javnih nabavki na novi godišnji tender Uprave za državnu imovinu za ovogodišnju nabavku protokolarnih poklona za potrebe državnih institucija. Ta firma se nekoliko decenija bavi proizvodnjom narodne nošnje i odjevnih predmeta koji predstavljaju tradiciju Crne Gore.

”Vijesti“ su nedavno objavile tvrdnje firme “Rakočević” da pojedini prozvođači djelova narodne nošnje kulturno nasljeđe „falsifikuju” jeftinim kopijama i prodaju državnim institucijama i dalje po visokim i unaprijed dogovorenim cijenama. Iz Uprave za imovinu su negirali da su Rakočevići imali bilo kakav ugovor za prošlogodišnju nabavku protokolarnih poklona.

Predstavnik firme RV Rakočević Mirko Rakočević istakao je u žalbi državnoj komisiji da tenderska dokumentacija Uprave za imovinu “obiluje nepravilnostima, nelogičnostima i materijalnim greškama”. On je ocijenio da “time prouzrokuje nemogućnost učestvovanja na tenderu pojedinim ponuđačima, dok pojedine favorizuje, i otvara mogućnost za brojne propuste pri budućoj realizaciji koji mogu stvoriti nenadoknadivu štetu državi”.

“Najbolji primjer je realizacija prošlogodišnjeg istog tendera kada su najviši zvaničnici Crne Gore dodjeljivali poklone istaknutim stranim ličnostima i delegacijama ne znajući da se u pakovanjima nalaze jeftine kopije i falsifikati, umjesto tenderom predviđenih poklona”, tvrdi Rakočević u žalbi.

Rok za podnošenje prijava na novom tenderu Uprave za imovinu istekao je sredinom prošle sedmice. Tenderom su predviđene četiri partije: suveniri sa crnogorskim motivom, djelovi nošnje sa crnogorskim motivom, monografije i pića.

“Partija I i Partija II su pomiješane i time smo dovedeni u nezavidan položaj da ne možemo učestvovati na tenderu, iako smo proizvođači autentičnih i originalnih crnogorskih nošnji sa tradicijom dugom skoro četrdeset godina”, naveo je u žalbi Rakočević.

On dodaje da su u katalogu protokolarnih poklona koji je štampala Uprava za imovinu fotografije i opisi predviđenih protokolarnih poklona, ali i da katalog nema numeraciju strana, i da i ako se prebroje strane, onda je na šestoj slika crnogorske muške i ženske kape.

“Pored slike se nalazi i opis kapa u kome se tvrdi da su to djelovi crnogorske narodne nošnje. Međutim, fotografija kape, što je i laiku jasno, nije kapa crnogorske nošnje već jeftine kopije urađene na mašinama za komjuterski vez sa običnim koncem koji je zlatne boje. Takve kape ne pripadaju crnogorskoj narodnoj nošnji, već jeftinoj imitaciji. Crnogorska kapa, muška ili ženska, koja je dio narodne nošnje je samo ona koja je urađena od originalne srme”, tvrdi u žalbi Rakočević.

Originalna srma, kako on objašnjava, je tanka kao vlas kose i prepredaju se 32 struka da bi se dobio zlatni gajtan koji se potom ručno iglom veze na tepeluk.

“Kape koje se nalaze u katalogu protokolarnih poklona su, dakle, jeftina imitacija koje se na mašini šiju za desetak minuta i, naravno jeftinim materijalima, običnim kocem zlatne boje”, ističe se u žalbi državnoj komisiji.

Za razliku od tendera od prethodne godine, kako napominje Rakočević, ovogodišnji favorizuje samo prvu partiju suvenire sa crnogorskim motivom za koju je predviđeno čak 61.000 eura, a za ostale tri ukupno 39.000 eura.

Ko će štampati perper?

Rakočević napominje da je zanimljivo što se u ovogodišnjem katalogu protokolarnih poklona na strani gdje je fotografija i opis suvenira perper ne nalazi ona iz prošlogodišnjeg kataloga na kojoj se jasno vidi da to radi Centralna banka Crne Gore.

“Nameće se pitanje da li će neko umjesto CBCG izrađivati perper za potrebe Uprave za imovinu. Ili ga je već izrađivao, kako nam nagovještavaju prošlogodišnja iskustva kada je realizacija tendera Uprave za imovinu bila u pitanju”, naveo je Rakočević.

Izbačene ženske košulje

On je istakao i da su iz ovogodišnjeg kataloga izbačene originalne crnogorske ženske košulje. Prošle godine Privredno-zanatska komora Crne Gore žensku košulju, koju je proizvela njegova radionica, proglasila je “za najbolji suvenir Crne Gore”.

On sumnja i u vjerodostojnost ovogodišnjeg kataloga Uprave za državnu imovinu jer kako tvrdi u njemu ni ne piše ko je izdavač.

Galerija

Bonus video: