Radnici Rudnika boksita traže dvije plate, ili će doći pred Vladu

Radnici traže isplatu septembarske i oktobarske zarade odmah, a novembarske i decembarske do kraja mjeseca
11 komentar(a)
Rudnici boksita protest, Foto: Ivan Petrušić
Rudnici boksita protest, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.03.2013. 09:10h

Ukoliko Ministarstvo ekonomije ne pomogne da radnici nikišćkih Rudnika boksita prime dvije od pet zaostalih zarada, Samostalni sindikat će sjutra organizovati protest ispred Vlade.

To je, nakon razgovora sa izvršnim direktorom Boksita Miloradom Đurovićem, saopštio predsjednik Sindikata Borisav Bojanović.

"Direktor nam je kazao da je razgovarao sa predstavnicima Odbora direktora koji su mu rekli da će predstavnici mađarske firme MAL, koja je zainteresovana za kupovinu rude, doći danas u Podgoricu, u Ministarstvo ekonomije. Takođe nam je rekao da mu je data saglasnost da napravi predugovor za prodaju rude sa Poljacima koji su zainteresovani da za tri mjeseca kupe 60.000 tona boksita", kazao je Bojanović "Vijestima".

Radnici Boksita: Odakle vođama sindikata džipovi i plate do 2.900 eura>>>

Međutim, pošto su ti ugovori tek u naznakama, predstavnici Sindikata su tražili da ih danas prime nadležni iz resornog ministarstva i da pokušaju da riješe problem.

"Ako razgovor ne bude dao nikakve rezultate pozvaćemo sve radnike da se u četvrtak okupe ispred zgrade Vlade, i to u periodu kada se bude održavala sjednica. Mislimo da zaslužujemo da nam Vlada odobri tu pozajmicu za isplatu dviju zarada, posebno sada kada kažu da ovi ugovori o novoj isporuci rude i isplati dijela duga od strane MAL-a samo što nijesu potpisani", kazao je Bojanović.

Radnici traže isplatu septembarske i oktobarske zarade odmah, a novembarske i decembarske do kraja mjeseca, početak proizvodnje i upošljavanje stalno zaposlenih radnika i povezivanje radnog staža od 2009. godine.

Traže ostavke sindikalnih vođa

Radnici koji su od 8. marta u Boksitima pozvali su sve zaposlene da se danas u podne okupe ispred zgrade i ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni najavili su radikalizaciju.

"Izvršni direktor nas je pozvao na razgovor i predložio da na tom sastanku budu prisutni i predstavnici oba sindikata koja u preduzeću djeluju. Odbili smo takav sastanak jer nas aktivnosti postojećih sindikata ne interesuju. Mi ne želimo da osnivamo nikakav treći sindikat, već tražimo ostavke postojećih sindikalaca i ujedinjenje radnika“, kazao je ispred ove grupe radnika Miloš Jokić.

Oni su prije dva dana dozvolili da se poslovodstvo vrati u zgradu i nastavi sa poslom kako ih, kako su istakli, ne bi optužili da opstruiraju rad.

Bonus video: