Koke ne mogu čekati sedam dana na hranu

Zbog nestašice hrane neki farmeri su prinuđeni da kolju piliće, što nema ekonomsku opravdanost
210 pregleda 2 komentar(a)
koke, farma, Foto: Beća Čoković
koke, farma, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 11.03.2013. 15:28h

Najnovije mjere oko procedure analize uvoza stočne hrane iz Srbije predstavljaju ozbiljan problem za fukcinonisanje farmi na sjeveru Crne Gore. Vlasnik jedne farme u okolini Bijelog Polja, koji nije želio da mu se pominje ime, saopštio je “Vijestima“ da treba da prođe i više od sedam dana da stignu nalazi uzoraka uvezene hrane koji se šalju na analizu u laboratorije u Podgorici.

“Iako uvezena stočna hrana ima prateću papirologiju, veterinarski i fitosanitarni inspektori na našem graničnom prelazu uzimaju uzorke i šalju na analizu. U međuvremenu, hrana se skladišti dok ne dođe nalaz koji se čeka po 7 i više dana. Dešava se da prva analiza ne bude uspješna te se vrši dodatna, čime se produžuje i rok distribucije hrane prema naručiocu”, kazao je naš sagovornik.

On je naveo da je živinarski i stočni fond u tom slučaju ugrožen jer, kako je objasnio, mali je broj farmera koji na zalihama imaju stočnu hranu.

"Zbog nestašice hrane neki farmeri su prinuđeni da kolju piliće, što nema ekonomsku opravdanost"

“Ukoliko na zalihama nemamo stočne hrane, prinuđeni smo da dijelimo zatečene žitarice. Zbog nestašice hrane neki farmeri su prinuđeni da kolju piliće, što nema ekonomsku opravdanost. Ukoliko se ne skrati procedura i rok za analizu, stanje na farmama može postati alarmantno. Koliko sam upoznat, analiza uzorka stočne hrane u Srbiji košta 20 a kod nas 180 eura, što je jedan od dodatnih razloga da se razmišlja o gašenju pojedinih farmi”, upozorava sagovornik “Vijesti.

Predsjednik nacionalnog Udruženja proizvođača jaja Radovan Jovović u telefonskom razgovoru saopštio je da će ove sedmice održati sastanak i zauzeti zvaničan stav u vezi s ovim problemima. Jovović je najavio da će se Udruženje obratiti Republičkoj veterinarskoj inspekciji i nadležnim institucijama da se procedura dobijanja nalaza uzetih uzoraka stočne hrane svede na 72 sata. Najavio je i da će od Ministarstva poljoprivrede tražiti da donese pravilnik o načinu i uslovima uvoza jaja.

Prema nezvaničnim informacijama, na području bjelopoljske opštine ima 10-ak velikih i malih farmi sa oko 220.000 koka nosilja i pilića za odgoj i tov.

Bonus video: