Šehović: Prije rasprave o KAP-u, da čujemo šta EK misli

Vladin odnosno DPS predlog je da ruski partner Oleg Deripaska izađe iz KAP-a tako što bi mu poreski obveznici platili 51 milion eura
4 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2013. 13:42h

Poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović tražio je danas da predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić prije rasprave o Kombinatu aluminijuma traži od Ministarstva ekonomije da upozna predstavnike Evropske komisije sa predlogom ruskog CEAC-a, koji podržava Vladin resor, da bi parlament dobio zvanično mišljenje EK o tome.

"Takođe molim da zatražite mišljenje Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija o opciji koju zagovara Ministarstvo ekonomije, budući da bi njena realizacija bila u direktnoj suprotnosti sa Uredbom o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći, a to nam značajno može usporiti započeti proces pregovora sa Evropskom unijom, što je i bio slučaj u nekim zemljama u regionu", piše u Šehovićevom dopisu šefu Skupštine, koji je predjsednik SDP-a.

Šehović dodaje da javnost upoznata da su predstavnici Evropske komisije na nedavno održanom sastanku Pododbora koji se bavi pitanjima unutrašnjeg tržišta i konkurencije, nakon prezentacije rješenja koje zastupa Ministarstvo ekonomije, između ostalog istakli da bi njegova realizacija značila direktno kršenje odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i Unije.

"To bi u krajnjem moglo da se negativno odrazi na dalji proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, pa je potrebno da Crna Gora prije donošenja konačne odluke o KAP-u konsultuje nadležne organe Evropske komisije. Mišljenje je neophodno dostaviti poslanicima prije nego što sjednica Skupštine sa tom tačkom dnevnog reda bude zakazana", ocijenio je Šehović.

Sličan problem sa Željezarom

Osim toga, dodaje on, bilo bi korisno da Ministarstvo ekonomije upozna Skupštinu Crne Gore i sa načinom na koji je prevaziđen identičan problem koji je postojao kod Željezare Nikšić.

"Smatram da ne samo što je nelogično da se od Skupštine traži da podrži rješenje kojim bi građani Crne Gore platili 51 milion eura ruskom CEAC-u za nešto što mogu dobiti i besplatno, nego bi bilo i neodgovorno da država svojom odlukom dovede u pitanje svoju evropsku perspektivu. I to zbog interesa strane kompanije, koja je u nekoliko navrata ponizila tu istu Skupštinu Crne Gore, a što u kontinuitetu čini sa državom Crnom Gorom", naveo je Šehović u dopisu.

On je istakao da Skupština ne smije prihvatiti još jedno CEAC-ovo ispostavljanje fakture od po 400 eura svakom zaposlenom u Crnoj Gori, i nijednom svojom odlukom ne treba da ugrozi i uspori dalji proces pristupanja EU.

"Zbog toga nam je u susret raspravi koja nas očekuje mišljenje Evropske komisije neophodno i više nego korisno, a sve u cilju donošenja najbolje odluke za Kombinat aluminjuma, ali i za državu Crnu Goru", naglasio je Šehović.

Upozorenje iz EK

Iz EK su upozorili 5. marta na sastanku Pododbora za pregovore sa EU da bi svako novo ulaganje države u KAP oni tumačili direktnim kršenjem odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i Evropske unije, što bi u krajnjem moglo negativno da se odrazi na dalji proces pristupanja države Uniji.

Vladin odnosno DPS predlog je da ruski partner Oleg Deripaska izađe iz KAP-a tako što bi mu poreski obveznici platili 51 milion eura. Državna pomoć bi se nastavila kroz subvencije za struju, preuzimanje dugova i obaveza od preko 180 miliona eura.

Na sastanku tog pododobora, koji čine predstavnici crnogorskih institucija i EK, državni predstavnici su istakli da Crna Gora ima tri opcije - da preuzme KAP, traženje partnera i stečaj.

Skupštini su predložene tri opcije koje su predočene predstavnicima EK, ali je ključna varijanta DPS-a da država kupi udio ruskog CEAC-a od 29,4 odsto i nastavi da pomaže KAP-u iz državne kase. Za stečaj se zalaže njihov koalicioni partner SDP, iz kojeg je ocijenjeno da je to realna posljedica dosadašnjeg rada Vlade.

Koliko je važno poglavlje koje se odnosi na politiku konkurencije i davanja državne pomoći osjetila je Hrvatska, jer se to u pregovorima sa EU našlo među četiri posljednja zatvorena poglavlja. Evropska komisija je godinama upozoravala Hrvatsku zbog toga što je subvencionisala svoja brodogradiliša.

Galerija

Bonus video: