Komisija: EK mora odobriti plan za KAP

Predstavnici EK su naglasili da je odobravanje navedene opcije stvar političke odluke tj. dogovora između visokih predstavnika EK i Crne Gore
1 komentar(a)
KAP, Foto: Anto Baković
KAP, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 10.03.2013. 09:48h

Povodom teksta “Problemi sa EU ako Deripaski daju milione” iz Komisije za kontrolu državne pomoći su saopštili da nije naveden dio dopisa Evropske komisije i zahtijevali da on bude objavljen: “Kao opciju za prevazilaženje navedenog problema, predstavnici Evropske komisije su naveli mogućnost traženja tzv. tranzicionog perioda.

Navedena opcija podrazumijeva dostavljanje EK detaljnog plana obnavljanja dugoročne održivosti KAP-a na osnovu realnih pretpostavki, kao i precizno definisanje rokova u kojima se planira završiti navedeni proces.

Posebno je naglašeno da je od suštinske važnosti da Crna Gora prije donošenja bilo kakve odluke o davanju dalje pomoći KAP-u konsultuje nadležne organe Evropske komisije.

Uz navedeni plan Crna Gora bi morala dostaviti i jednu vrstu elaborata o značaju navedene kompanije za nacionalnu ekonomiju. Predstavnici EK su ukazali na činjenicu da ovo nije presedan, već da su i neke druge zemlje članice koristile navedenu opciju (npr. Poljska, Bugarska, Rumunija).

Na kraju, predstavnici EK su naglasili da je odobravanje navedene opcije stvar političke odluke tj. dogovora između visokih predstavnika EK i Crne Gore.

Imajući u vidu navedeno, Komisija ovim putem želi da Vas upozna sa gore navedenim stavovima i preporukama u cilju preduzimanja daljih koraka, ukoliko se Vlada opredijeli za ponuđenu opciju”, navedeno je u tom dijelu dopisa Evropske komisije prema saopštenju predsjednika Komisije za državnu pomoć Mitra Bajčete.

Bonus video: