Radnici Messera organizovali dvosatnu protestnu šetnju

Sa natpisima "štrajk glađu" i "U Željezari smo proveli radni vijek a sada smo izbačeni na ulicu", radnici su, htjeli da podsjete nadležne da i oni postoje
79 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 12:55h

Umjesto na glasanje bivši radnici Centra tehničkih gasova (CTG), nekadašnjeg pogona nikšićke Željezare, njih 16, prošetali su glavnim gradskim ulicama u znak protesta što ih ni nakon 12 dana od kada štrajkuju glađu niko od nadležnih nije posjetio.

Sa natpisima "štrajk glađu" i "U Željezari smo proveli radni vijek a sada smo izbačeni na ulicu", od podruma nekadašnje željezarine zgrade "Desetka", gdje štrajkuju glađu, do skvera i nazad radnici su, kako rekoše, htjeli da podsjete nadležne da i oni postoje.

"Štrajkujemo glađu 12 dana u podrumu koji je pun vlage, neuslovan, a niko nam se od nadležnih još uvijek nije obratio. Htjeli smo da im na ovaj način skrenemo pažnju da postojimo i da vide da li su pogriješili ili ne“, kazao je Milan Bajović, član štrajkačkog odbora.

Radnici traže od Vlade isplatu otpremnina i uslove za odlazak po socijalnom programu koji je važio za ostale metalurge i koji je podrazumijevao priznavanje beneficiranog radnog staža.

Prošle godine, krajem oktobra, u dogovoru sa resornim ministarstvom formirana je komisija koja je zaključila da radnici, koji su u Željezari radili od 25 do 35 godina, nemaju pravo na beneficije.

"Tu odluku će preispitati nadležni i vidjeće se kako je i na koji način ona donesena. Mi smo najvjerovatnije od 1. marta na ulicu jer ni poslodavac ne može da nam daje plate a mjesecima ne radimo. Pita li se iko od čega će naše porodice da žive jer svi smo mi jedini hranitelji naših porodica“, kazao je Bajović i dodao da nastavljaju sa štrajkom glađu sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kazali da radna mjesta radnika CTG-a nijesu utvrđena Pravilnikom o organizaciji poslova odnosno radnih zadataka, kao beneficirana, i da je nosilac Programa rješavanja problema viška zaposlenih u Željezari, Radventu i Tehnostilu, čiji je cilj bio ublažavanje socio-ekonomskih posledica kod zaposlenih koji su u postupku optimalizacije broja zaposlenih ostali bez posla, bilo Ministarstvo ekonomije.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, ranije je kazao da o rješenju situacije radnika CTG-a treba da se zauzme Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Bivši radnici su tražili reviziju socijalnog programa smatrajući da su diskriminisani i da i oni imaju pravo na otpremnine koje je dobilo oko 1.500 radnika Željezare i njenih bivših pogona a koje je isfinansirala Vlada Crne Gore.

Radnicima je, pored otrpemnina do 24.000 eura, priznat beneficirani radni staž i time omogućeno prijevremeno penzionisanje.

"Nije nam jasno da li je to zaista bila stručna komisija ili političko-socijalna komisija koja je sprovodila odluku Vlade i Skupštine. Nije nam jasno da li su zaista koristili stručne metode ili nam to ispiraju mozak. Mi komisiju tražimo od 2003. godine ali nam je iz raznoraznih razloga nikada nijesu poslali. Ne tražimo mi to od juče niti sada jer idu izbori pa da bi nekoga pritisli, već zato što nam to zakonom pripada. Svi koji su radili u Željezaru znaju na kakvim mjestima i u kakvom pogonu smo radili i da ako ko zaslužuje beneficirani staž to smo onda mi“, kazao je Velimir Nikić.

On je jutros uputio i otvoreno pismo predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću u kome mu poručuje da neće pristati da poslije 30 godina smjenskog rada završi na Biro rada bez ičega i sa porodicom postane socijalni slučaj.

"Da li Vam se u dugogodišnjoj karijeri dogodilo da vam radnici ne štrajkuju glađu protiv poslodavca nego protiv Vašeg prethodnika Igora Lukšića i stečajnog upravnika Željezare Veselina Perišića koji su direktno odgovorni za protjerivanje tog poslodavca iz ovog grada. Da li Vam se dogodilo da bilo koji poslodavac, kao što je firma Messer, meni i mojim kolegama daje po 13.000 eura otpremnine za nepune četiri godine provedene u toj firmi, a koje mi služe za pokriće kredita podignutog u Prvoj banci”, stoji u Nikićevom pismu koji je, kako je istakao, vršnjak premijera od koga očekuje odgovor.

Messer je 2009. godine od kompanije MNSS, koja je tada gazdovala Željezarom, zakupio CTG na 30 godina, a radnike preuzeo na osnovu Ugovora o preuzimanju. Nakon prodaje Željezare turskoj kompaniji Toščelik, u maju prošle godine, ugovor je raskinut, a radnici od tada bezuspješno pokušavaju da riješe svoj status.

Radnicima u Messeru i dalje ide staž, iako njih 16 ne radi devet mjeseci a samo ih je osmoro angažovano u Messerovom pogonu u Petrovcu. Poslodavac im je obećao otpremnine u iznosu od 13.000 eura što štrajkačima ne odgovara jer neće moći da ostare prava na penzije.

Galerija

Bonus video: