File: Nova radna mjesta u zemljama kandidatima za članstvo u EU

Evropski komesar za proširenje je podsjetio da je EK najavila Dijalog o zapošljavanju i socijalnim reformama u zemljama na putu za prijem u EU
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 17:05h

Evropska komisija (EK) radi na programima otvaranja novih radnih mjesta i socijalnih reformi u zemljama kandidatima za članstvo u EU, saopštio je komesar za proširenje Štefan File.

On je u raspravi, koju je grupa socijalista u Evropskom parlamentu organizovala s ciljem da se razmotre socijalne i druge posljedice evropske krize na proširivanje, rekao da EK i Savjet ministara EU pripremaju ambiciozan program u prvoj polovini godine.

File je objasnio da bi se i preko mehanizma, odnosno fonda Okvira za investicije na Zapadnom Balkanu, obezbijedila sredstva za gradnju i osavremenjivanje bitnih područja saobraćaja, energetike, klimatskih promena, kao i za socijalni sektor, prenosi Beta.

On je rekao da je od velike koristi i snaženje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) na Zapadnom Balkanu, a ta zona se može produbiti i proširiti na liberalizaciju sektora usluga, uz poboljšavanje uslova za strane investicije tako što će se unaprijediti infrastruktura i logistika u regionu.

EK je to najavila u Strategiji proširivanja koju su prihvatili lideri EU.

Komentarišući zabrinutost zbog socijalnih posljedica proširivanja, File je podsjetio da je EK u toj strategiji najavila Dijalog o zapošljavanju i socijalnim reformama u zemljama na putu za prijem u EU.

To znači privredni rast svih u procesu proširivanja, u skladu sa strategijom EU za jačanje privrede, konkurentnosti, inovacija i otvaranja novih radnih mesta do 2020. godine.

Taj dijalog ima za cilj izradu programa otvaranja radnih mjesta i socijalnih reformi, uz praktične korake da se ti ciljevi postignu.

Dijalog će ove godine krenuti sa Turskom i Crnom Gorom, a naredne i sa Srbijom i Makedonijom.

File je naveo da je ekonomska kriza u EU imala teške posljedice i po Zapadni Balkan, uz veliku nezaposlenost, posebno mladih, siromašenje i pogoršanje uslova poslovanja zbog slabe vladavine zakona i visokog nivoa sive ekonomije.

“Zbog toga je povratak na trajniji privredni rast veliki izazov za zemlje Zapadnog Balkana, a EK je spremna da vladama u regionu pomogne u tome”, kazao je File.

To konkretno i u kratkom roku znači najavu ojačanog nadzora privreda zemalja regiona koje se približavaju prijmu u EU, pa će se od Vlada tih zemalja zahtijevati da srednjoročno napreduju i ojačaju ekonomske programe i politiku.

EK će nastaviti da koristi Okvir za finansiranje Zapadnog Balkana za kreditiranje investicija u ključnim sektorima transporta, energetike, sprečavanja klimatskih promena i socijalnih mjera.

Galerija

Bonus video: