Crna Gora nazadovala u konkurentnosti industrije turizma

“Crna Gora je pala četiri mjesta, nakon značajnih poboljšanja u posljednjih nekoliko godina”, navodi se u izvještaju
4 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 17:17h

Crna Gora je prema konkurentnosti u industriji turizma i putovanja nazadovala za četiri mjesta u odnosu na prethodni izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i sada se nalazi na 40. poziciji od ukupno 140 država.

Crna Gora, prema najnovijem izvještaju WEF-a u koji je agencija Mina-business imala uvid, ukupno ima 4,5 bodova, a od zemalja regiona ispred nje je jedino Hrvatska koja se nalazi na 35. poziciji.

“Crna Gora je pala četiri mjesta, nakon značajnih poboljšanja u posljednjih nekoliko godina. Na 40. mjestu ona i dalje pokazuju značajne rezultate, smještajući se odmah iza Hrvatske i Mađarske u regiji”, navodi se u izvještaju.

Crna Gora u Evropi prema konkurentnosti u oblasti turizma i putovanja zauzima 26. poziciju.

U oblasti regulative, Crna Gora se nalazi na 34. mjestu, sa 5,1 bodom.

Regulativa, kako se navodi u izvještaju, podržava razvoj sektora turizma i putovanja kojem Crna Gora ostaje snažno posvećena što možda ne iznenađuje, s obzirom na značaj tog sektora za ekonomiju zemlje.

Kada su u pitanju biznis okruženje i infrastruktura, Crna Gora zauzima 50. mjesto, sa 4,1 poenom, a u oblasti ljudskih, kulturnih i prirodnih resursa zauzima 47. mjesto sa 4,3 boda.

"Turistička infrastruktura je dobro razvijena, prema kojoj je zemlja na 19. mjestu, dok drumski saobraćaj, iako poboljšan, zahtijeva dalja ulaganja. Prema drumskom saobraćaju Crna Gora je tek na 92. poziciji", dodaje se u izvještaju.

Ljudski resursi, kako su ocijenili iz WEF-a, mogu biti bolje iskorišćeni. I kvalitet obrazovanja i raspoloživost kvalifikovane radne snage su smanjeni u odnosu na prošli izvještaj, pa je Crna Gora po tom pokazatelju sada na 51. mjestu.

“Ta područja su neophodna za dalji razvoj industrije i ekonomije, kao i države”, navodi se u izvještaju.

Od zemalja regiona, jedino je Hrvatska ispred Crne Gore, iako je niže rangirana u oblastima regulative, gdje se nalazi na 42. mjestu.

Makedonija je prema konkurentnosti 36. u Evropi, odnosno 75. u svijetu, a Srbija 40. u Evropi i 89. u svijetu.

Bosna i Hercegovina se nalazi na pretposljednjem mjestu u Evropi, 41, odnosno na 90. u svijetu, dok je Albanija 38. u Evropi i 77.u svijetu.

Galerija

Bonus video: