Da ne plate građani

Šehović: Ruse iz KAP-a mogu istjerati bez novog čašćavanja

"Najtužnije od svega je to što je ključni argument Ministarstva spremnost CEAC-a da prihvati da nepostojeći dug od 120 miliona naplati sa stvarnih 40 miliona eura"
64 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 19:58h

Socijaldemokratska partija ne želi da čašćava partnera u liku CEAC-a, koji u kontiunitetu ponižava Crnu Goru, sa dodatnih 51 milion eura, kako to predlaže Ministarstvo ekonomije, jer to što se nudi možemo da dobijemo i besplatno.

Samo je potrebno da Ministarstvo počne da zastupa državu, a ne CEAC, i konačno sprovede skupštinske zaključke u vezi sa Kombinatom aluminijuma, ocijenio je poslanik SDP-a i član parlamentarnog Odbora za ekonomiju Damir Šehović.

Šehović u intervjuu “Vijestima” naglašava da bi stečaj u KAP-u poreske obveznike koštao 51 milion eura manje od onog koliko sad iz Vlade predlažu “da častimo CEAC”.

Zašto Vam je neprihvatljiv predlog Ministarstva ekonomije za “spas KAP-a”?

Mi zapravo ni nakon godinu nemamo predlog Ministarstva. Imamo samo predlog Skupštine i predlog CEAC-a. Iza predloga CEAC-a je stalo Ministarstvo, dok zaključke Skupštine ne sprovodi, a moralo je, zbog čega smo za samo godinu izgubili dodatnih 85 miliona eura.

Posao Ministarstva ekonomije nije da izigrava poštara i lobistu CEAC-a, već da štiti državne interese i sprovede skupštinske zaključke, ako već nije sposobno da osmisli plan oporavka KAP-a. Nije valjda posao Ministarstva da kada CEAC nakon svega traži da ga častimo još jedan kapitalni budžet, ono podrži taj zahtjev i uzme još po 400 eura od svakog zaposlenog u Crnoj Gori…

Najtužnije od svega je to što je ključni argument Ministarstva ekonomije spremnost CEAC-a da prihvati da nepostojeći dug od 120 miliona naplati sa stvarnih 40 miliona eura, bez prethodno sprovedene revizije. Krajnje pojednostavljeno, situacija sa potraživanjima CEAC-a izgleda kao da neko izmisli da mu navodno dugujete 120 eura, ali bi pristao i na 40 eura. Ponuda bi bila krajnje smiješna da neko sa naše strane ne predlaže da mi to zaista uradimo, ali ne sa 40 eura nego sa 40 miliona eura. Istina ne sopstvenih, nego novca građana Crne Gore.

Kako država može preuzeti akcije ruskom CEAC-u? Šta Vi predlažete?

CEAC na akcije u KAP-u već skoro godinu nema pravo zbog neplaćena tri mjesečna računa za struju, zbog čega su odavno ispunjeni uslovi da se akcije koje CEAC ima u KAP-u vrate državi, što ne spori čak ni Ministarstvo ekonomije.

Problem koji ima Ministarstvo je u tome što ne zna kako to da uradi, a čije nas neznanje, ili nešto drugo, već koštalo 85 miliona eura. Naime, tvrdimo da postoje odgovarajući mehanizmi u našem pravnom sistemu koji bi se mogli iskoristiti da se konstatuje činjenica koja je svima u Crnoj Gori poznata - da KAP nije platio tri mjesečna računa za struju.

Sa takvim dokumentom i Ugovorom o poravnanju, Centralna depozitarna agencija je dužna da izvrši Ugovor koji su potpisali i država i CEAC i da vrati akcije državi. Zašto se arbitraža koristi kao izgovor da se ne krene u ovom pravcu, ostavljam građanima da sude.

U konačnom, sve i da je arbitraža trebalo da se sprovede, da se prije godinu krenulo sa istom, do sada bi se završila i mi bismo preuzeli vlasništvo nad akcijama od CEAC-a. Korisno bi bilo da Ministarstvo građanima koje želi zadužiti za dodatnih 51 milion eura, objasni razloge zbog kojih se prećutkuje ova činjenica.

Iz Ministarstva ekonomije tvrde da rješavanje problema KAP-a kroz reorganizaciju ili tzv. programirani stečaj, za koji se zalažete, ne isključuje mogućnost da u slučaju povoljnog ishoda tog postupka ruski CEAC i dalje ostane vlasnik 29,4 odsto akcija KAP-a?

Optužbe da se SDP zalaže za ostanak CEAC-a u KAP-u predstavljaju samo jeftinu demagogiju sa ciljem zbunjivanja javnosti i bježanja od odgovornosti za ogromnu štetu koja je kao posljedica njihovog nečinjenja nastala za državu Crnu Goru.

Sa druge strane, apsolutno nije tačno da u slučaju pokretanja stečaja CAEC i dalje ostaje vlasnik KAP-a! CEAC kod klasičnog stečajnog postupka sprovedenog po modelu Željezare Nikšić po sili zakona ostaje bez svojih akcija u KAP-u. Uz to se KAP oslobađa i tereta svih dugova koji u ovom momentu prevazilaze nekoliko stotina miliona eura. Ovo je ministru ekonomije dobro poznato, budući da je upravo on sprovodio stečajni postupak u Željezari.

Pošto u ovom slučaju nije riječ o neznanju u pitanju je namjerni pokušaj prevare javnosti, a posebno radnika KAP-a, ne bi li CEAC uz podršku Ministarstva, sproveo svoj naum…

Da nelogičnost i apsurdnost predloga Ministarstva ekonomije bude veća, postavlja se pitanje zašto sa čudnom upornošću insistira da se CEAC-u isplati toliki novac ako i nakon toga neko od 600 povjerilaca može tražiti uvođenje stečaja.

Ispada da Ministarstvu nije cilj da spriječi uvođenje stečaja jer to i nije u njegovoj nadležnosti, nego da po svaku cijenu od građana Crne Gore uzmu novac dovoljan za izgradnju 10-ak novih bolnica, vrtića, škola ili studentskih domova, i da taj novac pokloni CEAC-u.

Nevjerovatno je da se radnici KAP-a, ali i poreski obveznici pokušavaju ubijediti da je za njih bolje da od njih istih uzmu 51 milion eura i da ga daju CEAC-u!? Po “logici” našeg Ministarstva, za KAP je bolje da 51 milion investiramo u CEAC, nego u sam KAP. Nažalost, pojedini radnici KAP-a su nasjeli na tu priču, ili bolje rečeno prihvatili da je ponavljaju iz svojih ličnih interesa.

Imate li egzaktne podatke koliko bi opcija spasavanja KAP-a kroz stečaj koštala poreske obveznike, koliko je ta cijena niža od cijene opcije koju preferira Ministarstvo ekonomije (DPS)?

Tačno onoliko koliko predlažu da častimo CEAC, dakle manje 51 milion eura u odnosu na ponudu Ministarstva, odnosno CEAC-a. Stoga bi radnici KAP-a trebalo da znaju da predlog Ministarstva nije da spriječi stečaj, jer to ono ne može sve i kad bi htjelo, nego da se pokušaju zloupotrijebiti radnici kako bi ih plašenjem stečajem privoljeli da podrže rješenje koje bi upravo njih, radnike KAP-a, ostavilo kratke za sumu od 51 milion eura, koja bi završila na računu CEAC-a.

Sa druge strane se i građani plaše navodnim katastrofičnim scenarijom koji bi stečaj izazvao, ne bi li ih ubijedili da je i za njih bolje da im “za njihovo dobro” uzmu još 51 milion eura. To je potcjenjivanje elementarne logike i zdravog razuma.

Da li se zalaganjem za uvođenje stečaja u KAP u nezavidan položaj dovodi 1.200 radnika kojima će automatski biti otkazani ugovori o radu i suspendovan Kolektivni ugovor? Kako mislite pomoći tim ljudima?

Da ponovim da stečaj nije predlog SDP-a, već dosta realna posljedica rada Ministarstva ekomije. Ukoliko neko od povjerilaca pokrene stečaj, angažovaće se isto onoliko radnika koliko bi se i angažovalo kada bi se prihvatila opcija koju Ministarstvo kao zastupnik CEAC-a predlaže, dok bi i socijalni program za višak radnika takođe bio na istom nivou. Razlika je samo to što bi u slučaju stečaja 51 milionom eura koji bi radnici u KAP-u zaradili ostao samom KAP-u i zaposlenima u njemu, a ne bi otišao CEAC-u.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić otvoreno sumnjiči SDP da se zalaže za stečaj, a da se moguće iza tog zahtjeva krije želja za gašenjem KAP-a. Da li je to tačno?

Interes SDP-a je da čuva od bankrota državu, a ne CEAC!

Bojim se da je tačno upravo suprotno, da rasipništvo koje bi se desilo ukoliko bi se realizovala opcija koju preferira CEAC a zastupa naše Ministarstvo, ne bi izdržala ni država Crna Gora, kao ni sam KAP. Uvjeren sam da je na neuspjeh osuđen pokušaj obmane kojom se želi predstaviti da je interes CEAC-a blizak interesima radnika KAP-a. Mi ovdje upravo biramo između interesa CEAC-a sa jedne i radnika KAP i svih građana Crne Gore sa druge strane.

Da li ste razradili scenario nabavke sirovina za KAP u slučaju stečaja budući da je sa blokiranim računom kompanije to maltene nemoguća misija za proizvodnju koja zahtijeva kontinuitet?

A kako bi se snabdijevao KAP sirovinama kada bi, kojim čudom, ministrov predlog dobio većinu u parlamentu? Pa upravo je poenta da država preuzme KAP! Država bi u u slučaju pokretanja stečaja u kratkom roku organizovala kompletan proces proizvodnje, sve dok se procedura stečaja ne bi sprovela do kraja.

Nakon toga bi za novi KAP, oslobođen svih dugova, i CEAC-a što je najvažnije, mnogo lakše našli strateškog partnera koji bi na održivim i dugoročnim osnovama organizovao proces proizvodnje, a za šta interesovanje svakako postoji, što zna i sam ministar ekonomije.

Postavlja se pitanje kako je to lakše organizovati proizvodnju u kompaniji koja ima na svojim leđima nekoliko stotina miliona eura duga i koja bi u četiri i po godine sve što zaradi morala da daje CEAC-u, a manipuliše se time da bi to bilo teže ako bi CEAC bio izbačen iz KAP-a i ako isti ne bi bio opterećen dugovima.

Ako prođe predlog DSP-a, pitanje o izlasku iz vlasti dobija na značaju

Na pitanje hoće li SDP napustiti Vladu ukoliko izvršna vlast nastavi priču sa CEAC-om na uštrb domaćih resursa i nemilosrdnog trošenja novca poreskih obveznika, Šehović je odgovorio: "SDP će učiniti sve što je potrebno da spriječi još jedan štetan posao po KAP, ali i po Crnu Goru".

"Uvjeren sam da ćemo uskraćivanjem podrške ovom nepromišljenom i štetnom predlogu Ministarstva ekonomije u parlamentu spriječiti nove nesagledive štete u ovoj oblasti. Jasno je da ova politika zasad nema podršku u Skupštini, a da li će neka druga partija pristati da se oštete građani Crne Gore za dodatnih 51 milion eura i formirati većinu na toj platformi na zavisi od SDP-a. Ukoliko, međutim, kojim čudom ovakav predlog prođe, Vaše pitanje svakako dobija na značaju".

Gašenje niko ne pominje

Kako kao ekonomista objašnjavate to da se nijedna stranka nije do sada javno založila za gašenje KAP-a iako ne postoje racionalni uslovi i energija, pod povoljnim uslovima, koji bi omogućili nesmetan nastavak aluminijumske proizvodnje?

Odgovor na to pitanje je sadržan u zaključcima Skupštine koji nažalost nijesu ispoštovani. Naime, nakon što bi CEAC bio istjeran iz KAP-a i nakon što bi se ova kompanija oslobodila tereta dugova, novi menadžment bi bio dužan da izradi ozbiljnu, poštenu i nezavisnu studiju o održivosti aluminijumske proizvodnje u Crnoj Gori, na bazi koje bi se donijele strateške odluke u vezi sa KAP-om, dok bi za to vrijeme država organizovala proces proizvodnje.

Galerija