Brković opet preglasao OTP banku njihovim novcem

Usvojen izmijenjeni plan reorganizacije “Vektra Jakić”, najveći povjerioci u čudnoj poziciji jer njihova potraživanja zastupa dužnik
2 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.03.2013. 19:33h

Sudija Privrednog suda u Bijelom Polju Zoran Ašanin donio je rješenje kojim je usvojen i potvrđen izmijenjeni plan reorganizacije stečajnog dužnika Vektra Jakić iz Pljevalja od 11. februara ove godine.

Tim planom predviđen je oporavak kompanije, traženje strateškog partnera tokom ove i naredne godine, otpis dijela duga povjeriocima i isplata dugova u narednih 30 godina.

Iako su "najveći povjerioci" OTP i CKB banka glasali protiv, ponovo su preglasani jer se dio duga prema njima od 75 miliona eura zvanično vodi na Vektru Montenegro Dragana Brkovića, kojoj je Vektra Jakić bila žirant.

U planu reorganizacije Vektra Jakić traži produženje koncesionog ugovora za pet godina, odnosno da se toj kompaniji šume daju na upravljanje do 2041. godine

Punomoćnici CKB i OTP banke ukazali su da je plan formalan i da ne izražava suštinu problematike posebno u dijelu obezbjeđenja novca za njegovu realizaciju.

"Smatram da otpuštanje duga stečajni dužnik nije mogao uraditi bez povjerioca, a u planu nije naznačeno koja su sredstva rezerve za namirenje povjerioca, ako ne glasaju za plan reorganizacije, i ako se utvrdi njegovo potraživanje, shodno odredbama o minimalnoj zaštiti povjerioca", kazao je zastupnik OTP banke advokat Filip Jovović.

OTP banci je priznato potraživanje od 53 miliona eura, a većinskom vlasniku fabrike, kompaniji Vektra Montenegro, 75,5 miliona eura, iako se to odnosi na kredit OTP banke.

Stečaj u Vektri Jakić je uveden 28. maja 2012. a u Vektri Montenegro 20. decembra 2012. što je potvrdio i Apelacioni sud 29. januara ove godine

Traži da se koncesije plaćaju u šest jednakih mjesečnih rata, na prosječnim iskorišćenim bruto količinama drvne mase, kao i da struktura četinara i lišćara bude u odnosu 80 prema 20.

Zatraženo je da se ubuduće "zbog preciznosti" za mjerenje i obračun zapremine drva koja se otremaju iz šume umjesto klupe, kao što se do sada radilo, koristi skener sortimice trupaca Vektre Jakić i da se na osnovu toga obračunavaju obaveze prema Upravi za šume i izvođačima radova.

Vektra Jakić traži da im se omogući i sječa iz opožarenih odjeljenja, ali da te količine ne uključuju u redovnu doznaku. Traže čak da im se trošak izrade projekata i izgradnja novih šumskih puteva i rekonstrukcija postojećih odbije od koncesione naknade.

Predviđeno je da obaveze prema Vektri Montenegro, koja je stopostotni vlasnik Vektre Jakić, u iznosu od 75,5 miliona eura, budu izmirene u roku od 30 godina sa grejs periodom od 18 mjeseci.

Stečaj u Vektri Jakić je uveden 28. maja 2012. a u Vektri Montenegro 20. decembra 2012. što je potvrdio i Apelacioni sud 29. januara ove godine.

Sporno da Prva daje kredit preduzeću u stečaju

Zastupnik OTP banke advokat Filip Jovović naveo je da pismo o namjeri Prve banke nije dokaz da će dati kredit Vektri Jakić i da je suprotan odradbama Zakona o bankama jer banka ne može dati kredit pravnom licu koje je u stečaju.

Zbog čega smatra da pismo o namjeri Prve banke nije pravno obavezujući akt i ne predstavlja čvrste garancije. Kreditom Prve banke predviđeno je pokretanje proizvodnje i isplata prvog povjerilaca, koji se odnosi na dug prema radnicima od 529.000 eura, do 30. juna.

Bonus video: