Građani bi mogli platiti 50 miliona duga Željezare

Vlada je prije uvođenja stečaja vratila 33 miliona eura za kredit koji je žirirala Željezari, a koji je uzeo MNSS za vrijeme svog upravljanja
52 pregleda 0 komentar(a)
Željezara, MNSS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Željezara, MNSS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.03.2013. 11:01h

Pred Privrednim sudom u Podgorici juče je počela rasprava prema predlogu bivšeg vlasnika Željezare kompanije MNSS i njene povezane firme Rekupero protiv sada Željezare u stečaju da se prizna presudu Visokog suda pravde Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ovaj londonski sud je 11. avgusta 2011. godine priznao potraživanja MNSS i Rekupera od Željezare u vrijednosti nešto većoj od 50 miliona. Prema informacijama “Vijesti” iz stečajne uprave ovaj dug je priznat u toku stečajnog postupka zbog čega smatraju da je postupak pred Privrednim sudom besmislen jer bi to značilo dvostruko postojanje istog duga.

Na pitanje “Vijesti” da li postoji mogućnost da ovaj dug plati država i poreski obveznici, odgovoreno je da ta mogućnost teoretski postoji jer ako MNSS i Rekupero dobiju spor i ne naplete dug od Željezare mogu podnijeti tužbu za obeštećenje od države tvrdeći da im je ona svojim odlukama nanijela štetu.

Na jučerašnjem ročištu nije bilo rasprave jer punomoćnici nijesu bili upoznati sa svim podnescima i spisima, zbog čega je nastavak zakazan za 28. mart.

MNSS je Željezaru kupio krajem 2006. za oko pet miliona eura, nakon dvije neuspješne privatizacije.

Stečaj u Željezari uveden je u aprilu 2011, nakon čega je njome upravljalo preduzeće Neksan Miodraga Davidovića. Imovina Željezare prodata je turskoj kompaniji Tosjali holding u maju prošle godine za 15,1 milion eura. Što je jedva dovoljno da se isplate prihvaćena potraživanja zaposlenih i Poreske uprave, dok ostali povjerioci mogu očekivati mrvice.

Vlada je prije uvođenja stečaja vratila 33 miliona eura za kredit koji je žirirala Željezari, a koji je uzeo MNSS za vrijeme svog upravljanja.

Bonus video: