RAE: Isporuke struje KAP-u nijesu u skladu sa zakonom

KAP od oktobra prošle godine do 1. januara ove, strujom snabdijevao Montenegrobonus, a od Nove godine to radi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES)
89 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 19:42h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila je da Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) prilikom isporuke struje Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) ne postupaju u svemu u skladu sa zakonom i licencom.

RAE je, kako je saopšteno agenciji Mina-business, u postupku kontrole utvrdila da navedeni subjekti nemaju zaključene ugovore kojima se regulišu međusobna prava i obaveze.

"Na taj način oni dovode u pitanje stabilnost rada elektroenergetskog sistema Crne Gore i ispunjenje obaveza prema međunarodnoj elektroenergetskoj interkonekciji sa kojom je elektroenergetski sistem Crne Gore povezan u paralelni sinhroni rad", kazali su iz RAE.

Shodno nalazima monitoringa Agencija je uputila naloge energetskim kompanijama da odmah pristupe otklanjanju konstatovanih nedostataka, odnosno da zaključe ugovore propisane zakonom, licencama i tržišnim pravilima, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Iz RAE su podsjetili da su u okviru redovnih aktivnosti kontrolisali rad Elektroprivrede, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Crnogorskog operatora tržišta električne energije u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja kod ovih energetskih subjekata, u vezi sa aktuelnim pitanjima isporuke električne energije KAP-u, sa aspekta poštovanja obaveza propisanih zakonom, licencama koje posjeduju za obavljanje djelatnosti i tržišnim pravilima.

Na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, održanoj u petak, saopšteno je da je KAP od oktobra prošle godine do 1. januara ove, strujom snabdijevao Montenegrobonus, a od Nove godine to radi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević, poručio je da treba odmah riješiti pitanje snabdijevanja KAP-a strujom, jer "se ulazi u sivu zonu" što može dovesti u pitanje održivost sistema.

Predsjednik skupštinskog Odbora, Aleksandar Damjanović, kazao je da je prvi čovjek EPCG javno priznao da CGES nelegalno snabdijeva KAP strujom i zatražio od RAE da to ispita.

Bonus video: