Krivokapić: Za novac koji smo dali Rusima, smo mogli da gradimo škole, bolnice..

“Ja ne znam, a volio bih da mi neko kaže zemlju, koja je toliki procent svog državnog budžeta, godinama davala stranom investitoru"
43 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2013. 16:19h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je bi trebalo tražiti odgovornost ministra ekonomije Vladimira Kavarića što nije ispunjen nijedan zaključak o KAP-u, ni godinu dana nakon njegovog usvajanja u parlamentu.

On je najavio da će rasprava o trošenju novca poreskih obveznika na rješavanje problema KAP-a, koja će se održati tokom marta mjeseca, biti Dan D za državu da donese konačnu odluku o sudbini te fabrike.

Krivokapić je poručio i da je dužnost parlamenta da od bankrota čuva državu, a ne CEAC.

“Danas je godina otkad nijedan zaključak Skupštine o KAP-u, koji je vlada prihvatila, nije ispunjen. Godinu dana, nešto što smo postigli kao zajednički dogovor, što je vlada prihvatila i što nije nametnuto, nije ispunjeno. I treba prije svega tražiti odgovornost ministra ekonomije koji ima i personalni kontinuitet”, rekao je Krivokapić novinarima u parlamentu.

Građani plaćali radnike KAP-a

On smatra i da je zbog toga nastala šteta po Crnu Goru, koja je sada “pred konačnom odlukom hoće li nastaviti izuzetno skupu politiku po građane”.

“Ja ne znam, a volio bih da mi neko kaže zemlju, koja je toliki procent svog državnog budžeta, godinama davala stranom investitoru koji je trebalo da puni naš budžet. To je išlo i do deset posto. Ne postoji takva zemlja po mom saznanju. I to su iznosi koji su enormni. To su desetine bolnica i škola, bolje penzije u Crnoj Gori...”, kazao je Krivokapić.

Šef parlamenta je rekao i da su građani Crne Gore “godinama finansirali plate radnicima KAP-a”, navodeći da je parlament rekao šta je imao prije tačno godinu dana.

“Sad će doći konačne konsekvence koje koštaju dodatnih stotinak miliona eura, a podsjetiću vas da smo prije samo mjesec dana zaoštrili poreze na lična primanja, koji ukupno iznose 30 miliona eura na godinu dana. I ko hoće da se nastavi investiranje u investitore koji nisu spremni da ispune nijednu svoju obaveze, kod kojih ne može biti ni nula povjerenja...treba da kaže kome da se uzme taj novac”, rekao je Krivokapić.

On je upozorio da se taj iznos mora uzeti “onim ljudima koji već treba da daju 30 miliona” na osnovu poreza na zarade.

“A treba da daju još sto miliona da bi se pokrio poreski dug Elektroprivrede prema Crnoj Gori. Ti koji to traže neka pođu kod radnika u zdravstvu, školstvu, kod penzionera i zaposlenih u državnoj upravi, svih ljudi koji plaćaju porez i neka kažu: 'Još treba da date sto miliona'. I neka kažu zašto”, istakao je Krivokapić, navodeći da parlament “neće biti dio toga”, te da se naći rješenje koje u datoj situaciji može najbolje da štiti državne interese.

Krivokapić je rekao da SDP ima i svoje predloge, kao što ih je imao prije godinu dana.

“Mi nismo mogli dobiti reviziju za godinu dana kako neko troši pare građana Crne Gore. Osnov za raspravu je kako je to potrošeno i zašto je to potrošeno. Tokom marta ćemo imati tu raspravu i mislim da je to Dan D za CG da to presječe”, poručio je Krivokapić.

Bonus video: