Građanski protesti su bili opravdani

Upravni sud poništio odluku RAE o prošlom poskupljenju struje, nakon koje su krenula građanska okupljanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 18:39h

Cijene električne energije, koje su se primjenjivale prije aktuelnih, nijesu određene zakonito, utvrdio je Upravni sud.

Ovo je peta presuda suda kojom su poništene ključne odluke Regulatorne agencije za energetiku o cijenama, a RAE je naloženo da u ponovnom postupku donose zakonitu odluku.

Radi se o odluci od sredine decembra 2011. godine, kojom je struja za domaćinstva poskupila 6, 8 odsto, a više cijene su određene i za ostale potrošače. Primjenjivala se do avgusta prošle godine, kada su opet cijene povećane i sada kilovat-sat električne energije domaćinstva košta skoro 8,2 centa, odnosno 9,5 centi sa porezom na dodatu vrijednost.

Vijeće suda na čelu sa Vladimirom Radulovićem utvrdilo je da je Odbor RAE povećao prihod energetskim kompanijama “bez jasne i ubjedljive analize potkrijepljene relevantnom dokumentacijom”. U okviru tih cijena su troškovi Elektroprivrede i Elektroprenosa. Odluka RAE je, prema ocjeni suda, donijeta uz povrede pravila postupka i povredu odredaba Zakona o energetici i Pravilnika za izmjenu regulisanih tarifa za snabdijevanje električnom energijom.

Vijeće suda utvrdilo je da je Odbor RAE povećao prihod energetskim kompanijama “bez jasne i ubjedljive analize"

“Donošenjem osporene odluke RAE nije postupila u skladu sa Zakonom o energetici, prema kojem može da ograniči rast cijena i tarifa, već je odlukom uvećala prihod za 2,52 miliona eura. Utvrdili su fiksne troškove poslovanja kompanije od 7,91 milion bez jasne i ubjedljive analize potkrijepljene relevantnom dokumentacijom korekcija koje su dovele do uvećanog regulatornog prihoda koji je transportovan u naknade i tarife, pri tom uvećavajući i druge troškove poslovanja za 10,99 miliona”, ocijenjeno je u presudi.

RAE su tužili u januaru 2012. grupa građana iz nevladinog sektora na čelu sa Stevom Mukom i MANS, ali i Elektroprivreda. Upravni sud se prvobitno izjasnio nenadležnim.

Poskupljenje struje, koje je tek ocijenjeno nezakonitim, bilo je i razlog prošlogodišnjih građanskih protesta pokrenutih nakon što su građani dobili prve račune za električnu energiju po višim cijenama. Iz RAE je tada odbijeno da ponište odluku.

Članovi RAE ni do sada nijesu postupali prema presudama Upravnog suda tako da utvrde za koliko su potrošači oštećeni primjenom odluke koja je poništena i proglašena nezakonitom, već samo detaljnije obrazlagali prihvaćene troškove energetskih kompanija.

Članovi RAE u novembru 2011.

Iz RAE su agenciji Mina biznis sinoć saopštili da će “poštovati presudu Upravnog suda koja ne proizvodi nikakve pravne posljedice”.

Iz Agencije tumače da “presuda Upravnog suda ne dovodi u pitanje suštinu odluka kada je riječ o tarifama i cijenama”. Oni su saopštili da su obavezani da u roku od 30 dana otklone uočene nedostatke, što će uraditiu.

“Građani mogu da traže obeštećenje pred osnovnim sudovima, ali iskustvo pokazuje da neće dobiti ništa. Sudovi su u takvim postupcima previše naklonjeni EPCG. Pravilnom primjenom Zakona o energetici šteta bi morala da bude nadoknađena”, ocijenio je pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović.

U presudi, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je regulator umjesto dozvoljenog prihoda od 5,35 miliona eura odobrio 8,27 miliona i određuje povećanje drugih troškova poslovanja od 225,47 miliona, a i da nije pravilan period važenja odluke. Navodi se i da se iz obrazloženja odluke ne vidi kako je utvrđen iznos od 1,88 miliona kao manji prihod u odnosu na odobreni po osnovu ostalih poslovnih, vanrednih i vanposlovnih prihoda.

“Sud je utvrdio i da je nejasno kako je to RAE utvrdila troškove uvoza i izvoza, da je retroaktivno primjenjivala uredbu na osnovu koje je donijela odluku u korist EPCG i da uvećanje regulatorno dozvoljenog prihoda i troškova EPCG nije potkrijepila relevantnom dokumentacijom”, istakao je Radulović.

On smatra i da odluka Upravnog suda potvrđuje da članovi RAE “iz sumnjivih i njima poznatih motiva i razloga godinama paušalno donose odluke u korist EPCG i na štetu svih građana Crne Gore te da zloupotrebljavaju službeni položaj i omogućavaju EPCG sticanje protivpravne imovinske koristi”.

“U pravnoj državi, ovakvim radnjama odgovornih u RAE davno bi se bavilo državno tužilaštvo, posebno nakon više sudskih presuda koje pokazuju da su članovi RAE istrajni u kršenju zakona i da ih u tome neće pokolebati čak ni sudske presude koje godinama potvrđuju da rade nezakonito”, ocijenio je Radulović.

RAE da odgovara što milionske troškove odobrava bez pokrića

Presuda pokazuje da je stepen nezakonitosti u odluci RAE takvog obima i karaktera da se čak konstatuje da se milionski troškovi utvrđuju bez jasne i ubjedljive analize potkrijepljene relevantnom dokumentacijom, da su obrazloženja koja daje RAE u potpunosti kontradiktorna, kao i da postoji nesaglasnost između odluke i obrazloženja. To je u izjavi za “Vijesti” ocijenio jedan od podnosilaca tužbe protiv RAE Stevo Muk.

On je upozorio da je nova presuda dovoljan razlog da oni koji biraju članove RAE preispitaju njihov rad. Skupština bira članove RAE na predlog Vlade. Poništenu odluku donijeli su predsjedavajući Odbora RAE Dragutin Martinović i član Branislav Prelević, kao i bivši član Dragan Bojović.

“Imajući u vidu da se radi o posljednjoj u nizu presuda kojima se obaraju odluke RAE, vrijeme je da se neko zapita u kojoj mjeri se na ovaj način čini šteta potrošačima i zašto se dozvoljava ovakvo višegodisnje odlučivanje RAE”, poručio je Muk.

Muk je dodao da Odbor RAE u kontinuitetu ne vodi računa o zakonitosti postupka i donosi odluke u skladu sa nekim drugim interesima, a ne u skladu sa zakonom i javnim interesom.

“Mora se mijenjati Zakon o upravnom sporu i utvrditi da su ovi postupci hitne prirode i da moraju imati prioritet jer se njima odlučuje o milionskim iznosima koje plaćaju građani i privreda”, ukazao je Muk.

Galerija

Bonus video: