Još ne znaju šta će sa KAP-om

Predstavnici zakonodavne vlasti vagaju o rješenju koje će najmanje novca uzeti građanima za spasavanje posrnulog giganta
12 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 19:47h

Većina parlamentarnih partija i predstavnika skupštinskog Odbora za ekonomiju još nema predlog za konačno rješenje problema Kombinata aluminijuma, iako će sjutra o tome morati da se izjasne.

Prema anketi “Vijesti”, za manju članicu vladajuće koalicije SDP prihvatljivo je rješenje koje predviđa programirani stečaj. Za Pozitivnu nije prihvatljivo nijedno od ponuđenih rješenja, Demokratski front kritikuje Vladu zbog situacije u koju je dovela KAP i građane, ali zvanično još nijesu odlučili o rješenju, iako ne podržavaju Vladin plan da se plaća ruskom tajkunu Olegu Deripaski da ode iz KAP-a. Zvaničan odgovor o opciji SNP-a nijesmo mogli dobiti od lidera partije Srđana Milića i predsjedavajućeg skupštinskog Odbora Aleksandra Damjanovića. U DPS-u još nijesu odlučili koju će od tri plana za spasavanje KAP-a novcem građana prihvatiti, a najbliža je ona prema dogovoru sa ruskim CEAC-om.

Vlada je osim planova poslanicima poslala i zaključke kojima traži od Skupštine da je ovlasti da definiše međusobne odnose Vlade, CEAC-a i En plus grupe kako bi država preuzela akcije ruskog partnera, obezbijedi dugoročno snabdijevanje KAP-a strujom i utvrdi modele kompenzacije međusobnih potraživanja.

Prema prvom Vladinom predlogu država bi trebalo da vrati upravljanje KAP-om nakon što ruskoj VTB banci isplati 40 miliona eura odmah ili 51 milion sa kamatama u narednih pet godina. Vlada bi u tom slučaju morala da preuzme sve ostale obaveze KAP-a kao i da obezbijedi nove subvencije za struju, što bi moglo koštati više od 180 miliona eura. Drugi predlog je stečaj gdje bi Vlada morala odmah da plati 110 miliona obaveza KAP-a pokrivenih državnim garancijama, radnici bi bili automatski upućeni na biro rada, a Vlada bi isplatila otpremnine od 20 miliona eura. Treći predlog predstavlja prodaju KAP-a i Boksita turskoj grupaciji Tosjali za euro, s tim što bi se investitor obavezao da u roku od šest godina izgradi rudnik i termoelektranu, a zauzvrat bi bio oslobođen dugova i plaćanja koncesije za 40 godina u ukupnoj vrijednosti većoj od 400 miliona plus subvencije za struju.

Poslanik SDP-a Damir Šehović potvrdio je “Vijestima” da ta stranka neće podržati Vladine zaključke i predloge za spasavanje KAP-a onako kako su prezentovani, već da će se zalagati za uvođenje “programiranog stečaja” u KAP, jer je to “najjeftinija varijanta”.

“Kroz programirani stečaj KAP bi se oslobodio dijela dugova, posebno nekih za koje smatramo da su neosnovani i fiktivni”, istakao je Šehović koji se nada da će tokom rasprave pronaći povoljnija rješenja za KAP.

Poslanik DF Strahinja Bulajić nije se mogao eksplicitno izjasniti kako će glasati već je objasnio da će konačnu odluku o tome donijeti poslanički klub. On je, međutim, istakao da „što se krivo rodi, vrijeme ne ispravi“, te da je agonija KAP-a počela potpisivanjem prvog ugovora o prodaji aluminijuma Glenkoru.

„Ništa Vlada do današnjeg dana nije uradila po pitanju KAP-a onako kako je trebalo. Uvjeran sam da ugovor o poravnanju predstavlja eklatantan primjer kako se ne štite državni interesi i interesi zaposlenih, kao i svih građana Crne Gore“, dodao je Bulajić.

Njegov kolega Nebojša Medojević kazao je da neće glasati ni za jedan od tri Vladina predloga. On smatra da je premijer Milo Đukanović „privatno suvlasnik KAP-a sa Olegom Deripaskom“, te da se građanima iz izvršne vlasti, u stvari, sad predlaže da „pristanu da plate 263 miliona eura, koje Đukanović ima na računu u švajcarskoj banci“.

Medojević je kazao da neće glasati ni za jedan od tri Vladina predloga

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić poručio je, takođe, da neće podržati nijedan od predloga Vlade jer su „na štetu Crne Gore”. On je najavio da će ta stranka konačan predlog povodom problema u KAP-u saopštiti nakon što Državna revizorska institucija objavi konačaj izvještaj o garancijama koje je država dala za kredite KAP-a.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić saopštio je da će se po završetku sjednice skupštinskog Odbora konačno odrediti koji će od tri predloga Vlade za spas KAP-a prihvatiti.

Premijer Milo Đukanović očekuje da će uskoro biti formalno-pravno uređeni odnosi između KAP-a i EPCG, kako bi se regulisale isporuke struje i ocjenjuje da su Vladini predlozi Skupštini dobri.

“Za model koji predlažemo ubijeđeni smo da može da donese dobro i jednoj i drugoj strani i ukupnom ekonomskom razvitku Crne Gore”, smatra Đukanović.

DPS zagovara dogovor sa Deripaskom o izlasku CEAC-a.

Sindikat protiv stečaja

Priču o mogućem stečaju u Kombinatu aluminijuma i njegovo prizivanje mogu tražiti samo ljudi koji se ne razumiju u aluminijsku industriju i ne poznaju situaciju u KAP-u, saopštio je juče Izvršni odbor Sindikata Aluminijuma, organizacije kojom rukovodi Rade Krivokapić.

Najavljeno je za sjutra moguće okupljanje radnika ispred Skupštine kada poslanici na matičnom odboru budu odlučivali o sudbini kompanije.

”Uvođenjem stečaja, po Zakonu bi prestao radni odnos zaposlenih i važenje Kolektivnog ugovora, što mi ne možemo prihvatiti. EPCG ne bi imala interesa da isporučuje struju što bi takođe vodilo neminovnom kraju”, saopštili su iz ovog sindikata, koji će već danas imati sastanke sa pojedinim poslaničkim klubovima. Ukoliko razgovori ne daju rezultate najavili su dolazak ispred Skupštine da vide, kako su istakli, narodni predstavnici da se radi o ljudima, a “ne o brojkama kojima se barata samo oko izbora te da shvate obavezu pred biračima među kojima su i zaposleni u KAP-u”.

Galerija

Bonus video: