Zatvara se hotel Crna Gora: Uprava sprema otkaze

Direktor hotela Nenad Vujošević potvrdio je da će zbog rekonstrukcije sa većinom zaposlenih na određeno vrijeme doći do prestanka dalje saradnje
192 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 07:53h

Grupa radnika hotela Crna Gora (Hilton Podgorica Montengro) saopštila je “Vijestima” da su obaviješteni da će zaposleni na određeno vrijeme ostati bez posla. Radnicima, tvrde oni, koji su u stalnom radnom odnosu ponuđena je otpremnina od 24 lična dohotka ili da prihvate da im zarade budu prepolovljene.

Prema tvrdnjama radnika, ima ih između 40 i 50 čiji su ugovori na određeno vrijeme, a oko 35 ima rješenja na neodređeno.

Hotel Crna Gora, koji je u vlasništvu kompanije Normal turs biznismena Žarka Burića, uskoro će biti zatvoren zbog rekonstrukcije i adaptacije. U sklopu te kompanije posluju i hoteli Siti i Podgorica.

Direktor hotela Nenad Vujošević potvrdio je da će zbog rekonstrukcije sa većinom zaposlenih na određeno vrijeme doći će do prestanka dalje saradnje, a kaže da tačan broj radnika za sada nije utvrđen.

“Po prirodi stvari jasno je da će po zatvaranju hotela sa većinom zaposlenih na određeno vrijeme doći do prestanka dalje saradnje. U kom broju ne znamo još jer ćemo kroz saradnju sa drugim hotelima nastojati da zadržimo što više njih”, rekao je Vujošević.

On je saopštio da će prva faza novog hotela Hilton najvjerovatnije biti otvorena krajem ove godine, što bi, dodaje Vujošević, “ ponovo stvorilo mogućnost nastavka saradnje“.

Informacije koje su pojedini radnici saopštili „Vijestima“ i koje se odnose na stalno zaposlene, prema njegovim riječima, nijesu zvaničan stav menadžmenta.

„Odluka koja se odnose na zaposlene na neodređeno vrijeme u dijelu da li će isti moći da odgovore potrebama budućeg Hilton hotela i kakav će eventualno program biti napravljen još nije precizirana. O tome će prvo zaposleni biti obaviješteni, naravno, sve u skladu sa zakonom i mjerama koje propisuje. Sve to je u direktnoj zavisnosti od zahtjeva i propozicija kompanije Hilton koji će upravljati hotelom“, rekao je Vujošević.

Predsjednik Sindikata radnika Tatjana Lutovac rekla je da joj se niko od radnika za sada nije obraćao, kao i da nema informacije od menadžmenta o njihovom statusu.

„Izvjesno je da će se hotel zatvoriti i nastojaćemo da sačuvamo kadar“, kazala je Lutovac.

Radnici su se žalili i da im nije isplaćena januarska platu, a trebalo je da bude do 15. februara.

Direktor je potvrdio, ocjenjujući da je to “kašnjenje od samo 10 dana”, ističući da je hotel praktično više od pola januara bio zatvoren, ali i van sezone “zarade prate stimulansi”.

Kompanije Normal turs i Hilton International potpisali su u maju 2010. ugovor o saradnji kojim je predviđeno da poznati svjetski brend preuzme upravljanje hotelom Crna Gora na 15 godina nakon rekonstrukcije i adaptacije. Prema prvobitnim porocjenama, troškovi rekonstrukcije i adaptacije biće oko 45 miliona eura, ali je Evropska banka za obnovu i razvoj procijenila da će trebati 74,3 miliona. EBRD je dala kredit Normal tursu od 23,9 miliona za te radove.

Kompanija Normal turs je od 2006. većinski vlasnik UTIP-a Crna Gora.

Kasni januarska plata

Radnici su se žalili i da im uprava nije isplatila januarsku platu, što je trebalo do 15. februara.

„Tačno je da zarada za januar nije isplaćena, ali to je kašnjenje od svega 10 dana. Ako se se uzme u obzir da je hotel praktično više od pola januara bio zatvoren, te da su januar i februar najlošili sa aspekta poslovanja (van sezone), priznaćete da nije pretjerano.

Zarade zaposlenih i u ovim mjesecima prati isplata stimulansa”, naglasio je Vujošević.

Galerija

Bonus video: