Vladina ideja: Deripaski da plate da ode i ostavi dugove građanima

Prema nezvaničnim saznanjima DPS za tu glavnu opciju ”rješenja za KAP” nije dobio saglasnost SDP-a, manje članice vlasti
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 14:36h

Vlada Mila Đukanovića bi da predloži Skupštini da država, odnosno poreski obveznici plate paket od 29,4 odsto akcija CEAC-a ruskog tajkuna Olega Deripaske desetinama miliona eura, saznaju “Vijesti” od izvora bliskih izvršnoj vlasti.

Budućnost KAP-a: Vladi najbolja Deripaskina ponuda >>>

O tome je raspravljano na jučerašnjoj sjednici Vlade, koja sa ofšor firmom sa Kipra dijeli većinsko vlasništvo.

Prema nezvaničnim saznanjima DPS za tu glavnu opciju ”rješenja za KAP” nije dobio saglasnost SDP-a, manje članice vlasti.

“Vijesti” saznaju da Deripaska traži veliku sumu novca da izađe iz KAP-a, a navodno se radi o cifri iznad 40 miliona eura. U prošlogodišnjim pregovorima sa novim partnerom za KAP tražio je preko tog iznosa, a prvobitno je Rus pominjao i da ne želi da proda udio ispod 60 miliona.

Poreski obveznici Crne Gore, dok Deripaska gradi luksuzne vile na crnogorskoj obali, već su platili 23,4 miliona eura (sa kamatama) kredita KAP-a

Prema nazvaničnim informacijama, SDP zagovara programirani stečaj koji bi podrazumijevao nastavak proizvodnje i “čišćenje kompanije od dugova, a nakon toga traženje strateškog partnera”.

Prema predlogu DPS-a, akcije bi se ruskom tajkunu plaćale u narednih pet godina, a pominje se da bi se dio duga konvertovao u dodatni akcijski kapital.

Deripaska bi time crnogorskim poreskim obveznicima ostavio dugovanja KAP-a od oko 360 miliona eura, među kojima ima i potraživanja njegovog CEAC-a i En plus grupe.Od toga se oko 100 miliona odnosi na kredite koje Kombinat ne otplaćuje, a Vlada je bila žirant.

Poreski obveznici Crne Gore, dok Deripaska gradi luksuzne vile na crnogorskoj obali, već su platili 23,4 miliona eura (sa kamatama) kredita KAP-a.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović danas su na parlamentarnom Odboru za ekonomiju saopštili koje opcije za KAP zagovara Vlada.

Navodno će DPS nuditi i rješavanje problema kroz “manje poželjnu opciju” uvođenja stečaja i pokušaja da se dogovore sa turskim Toščelikom o novom partnerstvu.

Dokument internog karaktera

Na sajtu Vlade piše da je razmatrala informaciju o načinu realizacije skupštinskih zaključaka od februara prošle godine u vezi s KAP-om, ali dokument nije objavljen, već je naglašeno da je internog karaktera. Iz Vlade sinoć zvanično nijesu htjeli da saopšte što su dogovorili.

Vlada je usvojila predlog izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) čija je suština pooštravanje kaznene politike za one koji izbjegavaju da izmiruju obaveze državi.

Predložene izmjene dio su mjera za borbu protiv sive ekonomije i jedan od ključnih programskih prioriteta Vlade.

Izmjene, koje treba da usvoji Skupština, predviđaju da se uvedu strože novčane kazne za neizdavanje validnih fiskalnih računa i neposjedovanje registar kasa. Zato je predloženo da se njihov raspon za pravna lica sa dosadašnjih 1.000 do 6.000 eura poveća na iznos od 3.000 do 10.000 eura.

Uz to, predloženo je i da se uvedu strože kazne za netačan obračun poreske obaveze, nepodnošenje poreske prijave i neplaćanje PDV-a u propisanom roku tako što će se raspon umjesto dosadašnjih 1.500 do 20.000 eura povećati na 6.000 do 20.000 eura. i čišćenje kompanije od dugova”

Galerija

Bonus video: