Bez "Pobjede" je zemljište privlačno

Većinski vlasnik državnog preduzeća danas i formalno zaboravlja njegovih 2,8 miliona poreskog duga
6 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.02.2013. 11:30h

Skupština akcionara državnog preduzeća Pobjeda danas će se izjasniti o predlogu Vlade, većinskog vlasnika, da se dug na osnovu poreza i doprinosa od oko 2,8 miliona eura poravna tako što će se vlasništvo nad atraktivnom lokacijom i zgradom u Podgorici prepisati na državu.

S obzirom na to da predstavnici Vlade čine većinu u Skupštini akcionara, odluka se može smatrati usvojenom i preduzeće će ostati bez svog sjedišta.

Prema posljednjim Vladinim podacima, lokacija Pobjede procijenjena je na 4,88 miliona eura, što je znatno iznad duga, ali i ispod procjena tržišne vrijednosti. “Vijesti” su konsultovale građevinske i tržišne stručnjake koji procjenjuju da samo zgrada Pobjede, koja je na oko 4.000 kvadratnih metara, vrijedi 4 miliona eura, dok bi se lokacija u jednom od najatraktivnijih poslovnih djelova Podgorice danas mogla prodati po cijeni od 200 metara po kvadratu, ili ukupno 1,6 miliona eura.

Šta će Vlada uraditi sa preostalih dva miliona koje faktički dobije od ostatka procijenjene vrijednosti imovine Pobjede koju preuzima, još nije donijeta konkretna odluka. Izvori "Vijesti" iz izvršne vlasti kažu da će taj iznos biti opredijeljen za realizaciju socijalnog programa, isplatu otpremnina, odnosno, smanjenje broja radnika. Tvrde da neće biti korišćen za buduće prebijanje dugova.

Nova procjena je da lokacija vrijedi 4,8 miliona, a iz Vlade tvrde da će dva miliona, koliko ostaje nakon poravnanja, najvjerovatnije usmjeriti na otpremnine - smanjenje broja zaposlenih

Građevinari sa kojima su “Vijesti” razgovarale kažu da je cijena zemljišta pala, te da bi plac na kojem je sada Pobjeda u uslovima većeg interesovanja investitora mogao da vrijedi i 250 eura za kvadrat, ili ukupno dva miliona eura. Ukupno, plac i zgrada bi po toj računici vrijedile više od 5,5 miliona eura. Planskom dokumentacijom, na toj lokaciji dozvoljena je gradnja višespratnice, sa visokim prizemljem i sedam spratova, što bi dodatno moglo da stimuliše potencijalne investitore.

Vladi ostaje i zadatak da riješi i status izdavačkog preduzeća. Pregovori o privatizaciji Pobjede koji više od godinu traju sa sarajevskim Avazom, biznismena i političara Fahrudina Radončića, formalno nijesu prekinuti, ali ni nastavljeni nakon pauze od prošlog ljeta, a šta će biti sa njima ćute obje strane.

Nije tajna da je Radončiću najzanimljiviji dio tendera upravo atraktivna lokacija Pobjede u Podgorici, na kojoj planira da gradi novu zgradu za, prema onome što je ponudio, oko devet miliona eura. Preuzme li Vlada lokaciju Pobjede, to bi joj moglo omogućiti da sa Radončićem lakše postigne dogovor o kupoprodaji te imovine.

Skupština akcionara, koja je nekoliko puta odlagana, trdanas će izabrati novi saziv Odbora direktora.

Vlada je predložila da u bordu ostane pomoćnik ministra za informaciono društvo Radule Novović, i da članovi budu i književnik Milorad Popović te savjetnici u ministarstvima kulture i finansija Miloš Lalević i Mihajlo Pejović.

Jama bez dna

Vlada je dva puta pretvarala dug Pobjede u akcijski kapital, da Pobjeda ne bi morala da plaća dug za poreze i doprinose. Time je vlasnički udio povećala na 85,98 odsto akcija i uskratila budžet za više miliona eura.

Godinama je nezakonito vlasnik štampanog medija i na uštrb punjenja budžeta pomaže opstanak niskotiražnog glasila. Država je dala i garancije za kredite Pobjede kod komercijalnih banaka, jedan od 2,97 miliona i drugi od 3,5 miliona eura, a saopšteno je da su usmjereni najvećim dijelom za isplatu zaostalih zarada i otpremnina za zaposlene.

Da poreski obveznici vraćaju rate potvrdila je i Državna revizorska institucija (DRI), koja je u reviziji završnog računa državnog budžeta za 2011. Konstatovala je da je Ministarstvo finansija iz državne kase isplatilo Sosiete Ženeral Montengro banci 992,2 hiljade eura po osnovu državne garancije za kredit, koju je Vlada dala Pobjedi. Kredit je namijenjen za sprovođenje programa restrukturiranja.

Pored velike državne pomoći i prepolovljenog broja radnika. Pobjeda, koju uređuje bivši savjetnik premijera Mila Đukanovića, bilježi gubitke.

Bonus video: