Probijen rok do kojeg je trebalo utvrditi koji investitori ne poštuju obaveze

U Savjetu za privatizaciju kažu da je u pitanju obiman posao, te da bi prve odluke o privatizacionim ugovorima mogle biti donijete u narednih 10-ak dana
2 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.02.2013. 18:31h

Nije odlučeno sa kojim nesavjesnim investitorima će Vlada raskinuti kupoprodajne ugovore iz oblasti turizma, a sa kojima će potpisati anekse za prolongiranje rokova investiranja, što je Vlada premijera Mila Đukanovića najavila prioritetnim.

Radna grupa Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, čiji je to bio zadatak, nije završila posao u predviđenom roku.

"Vijestima" je iz Savjeta za privatizaciju saopšteno da je u pitanju obiman posao, te da bi prve odluke o tome mogle biti donijete u narednih desetak dana.

Đukanović od decembra 2012. najavljuje da će biti raskinuti ugovori sa onima koji ih nijesu poštovali.

Iz Vlade su obećali da će sa investitorima za koje se utvrdi da je njihovom krivicom došlo do neispunjavanja obaveza, odmah biti raskinut ugovor

Time bi se znalo i koji investitor bi trebalo da bude kažnjen raskidom. Među onima koje provjeravaju je i kompanija Njega turs, koja više od deceniju nije završila hotel “As”, na čijem mjestu zjapi gradilište na obali u Perazića Dolu.

Odlučeno je da će radna grupa razgovarati sa predstavnicima preduzeća podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, Vektrom Montenegro, koja gazduje hercegnovskim hotelima, te da će u roku od mjesec, što je isteklo juče, Vladi predložiti model rješavanja tog problema.

Radni tim ima zadatak i da sa predstavnicima investitora žabljačkih hotela Planinka, Žabljak i Jezera, ulcinjskog Galeba i Mediterana, kao i Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, razgovara i da zaključi koji su problemi spriječili razvoj tih kompanija nakon privatizacije.

Članovi Savjeta trebalo je da razgovaraju i sa predstavnicima konzorcijuma Ekvid kapital limited i Nort star i da od njih zahtijevaju "hitno ispunjavanje preostalih uslova i potpisivanje protokola za stupanju na snagu ugovora najkasnije do 31. maja, uz podnošenje predloga Vladi za aktiviranje mehanizma za aktiviranje ukoliko se u predviđenom roku ne obezbijedi efikasnost ugovora".

Tada je objašnjeno da će ugovori za koje se utvrdi da nijesu realizovani zbog kašnjenja i nemara državnih i opštinskih organa, biti izmijenjeni u dijelu obaveznih rokova, a ukoliko investitor do tada ne ispuni obaveze, saradnja će biti raskinuta, uz zahtjev za naknadu štete.

Iz Vlade su obećali da će sa investitorima za koje se utvrdi da je njihovom krivicom došlo do neispunjavanja obaveza, odmah biti raskinut ugovor.

Radni tim bi, kako je predviđeno, trebalo i da izabere kontrolora za nadzor ispunjenja ugovorenih obaveza shodno ugovorima o prodaji kontrolnog paketa akcija u preduzećima UTIP Crna Gora, Jadran Perast i Vektra Boka.

Bonus video: