Rojal grupa poslala ponudu za Kraljičinu plažu nakon susreta sa Đukanovićem

Arapi su postavljene kvalifikacione uslove “preskočili” nekoliko puta, osim najniže tražene cijene od 50 eura po kvadratu zemljišta
0 komentar(a)
Đukanović Rojal grup, Foto: Gov.me
Đukanović Rojal grup, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.02.2013. 17:56h

Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), jedini ponuđač za kupovinu zemljišta na jednom od najatraktivnijih lokacija na Crnogorskom primorju – barskoj Kraljičinoj plaži, konglomerat je 60 velikih i srednjih kompanija osnovanih u UAE, a ponudu su dostavili nakon posjete crnogorske delegacije, na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, Abu Dabiju.

Delegacija Crne Gore bila je sredinom januara u višednevnoj posjeti UAE, gdje su prisustvovali energetskoj konferenciji, a premijer Đukanović se sastao sa šeikom Haza bin Zajed Al Nahjanom, bratom direktora Rojal grupe, koja je dostavila ponudu za Kraljičnu plažu.

Strani mediji su prenijeli tu informaciju.

Iz Vlade je tada saopšeno da su održali prezentaciju investicionih potencijala Crne Gore u Privrednoj komori Abu Dabija, “koja je okupila brojne biznismene i investitore iz ove zemlje zainteresovane za ulaganje u crnogorske projekte”.

Rojal grupa, osim kompanija specijalizovanih za izgradnju hotelskih objekata, ima i firme koje posluju u finansijskom sektoru

Koncern, prema dostupnim podacima, je u potpunosti u privatnom vlasništvu, zapošljava preko 15.000 ljudi iz 20 zemalja, sjedište mu je u Abu Dabiju, a glavni direktor je šeik Tahnon bin Zajed Al Nahjan.

Rojal grupa je za kupovinu 42,37 hektara zemljišta u zaleđu Kraljičine plaže ponudila 21,18 miliona eura, gdje planira da u narednih osam godina izgradi 180 miliona eura vrijedan luksuzni hotelski kompleks na plaži kojoj je moguće prići samo sa mora.

Arapi su sve postavljene kvalifikacione uslove “preskočili” nekoliko puta, osim najniže tražene cijene od 50 eura po kvadratu zemljišta, koju su ispoštavali do u cent. Jedan od ključnih uslova oglasa bilo je realizovano ulaganje od najmanje 150 miliona eura u posljednje tri godine, a saopšteno je da je Rojal grupa dostavila dokaze o investicijama od milijardu i po.

Prekoračili su i uslov za dosadašnju izgradnju od najmanje 300.000 kvadratnih metara hotelskih kapaciteta, a Arapi su dostavili dokumentaciju po kojoj su njihove kompanije izgradile hotelskih objekata ukupne površine od preko milion kvadrata.

Tenderom je zahtijevano da u prvoj fazi investicionog ciklusa budu podignuti centralni infrastrukturni objekti, uključujući hotel, SPA i marinu, što su ponuđači i prihvatili ponudom, a izrazili su spremnost da gradnja počne tokom 2013. Tenderska komisija bi trebalo da do kraja februara donese odluku da li će prihvatiti ponudu.

Rojal grupa, osim kompanija specijalizovanih za izgradnju hotelskih objekata, ima i firme koje posluju u finansijskom sektoru. Do sada su ulagali u razvoj nekretnina nižih cjenovnih rangova, ali i luksuznih apartmana, hotelskih kompleksa, škola i bolnica.

Najavili su da planiraju da otvore banku u glavnom gradu Srbije, što bi bila prva banka iz UAE u regionu.

Osim gradnje, bave se i dizajniranjem prostora, enterijera i eksterijera, nekretninama, ali i izgradnjom plovila. U okviru koncerna posluje i divizija tehnologije, marketinga i medija. Na sajtu kompanije nema finansijskih izvještaja, kao ni periodičnih izvještaja o poslovanju i realizovanim investicijama.

Bonus video: