Radnici neće dozvoliti da se Solana zatvori

Sindikat najstarije ulcinjske kompanije zbog prijetnje otkazima najavio proteste, dobili podršku Opštine, USS i nevladinog sektora
50 pregleda 1 komentar(a)
Solana, Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Solana, Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 16.02.2013. 12:04h

Solana mora opstati, a 79 zaposlenih ostati i dalje u radnom odnosu, glavni su zaključci skupa posvećenom aktuelnim problemima u fabrici i najavljenim otkazima radnicima.

Sindikat je poručio upravi i vlasnicima da moraju isplatiti zaostala dugovanja, a Privrednom sudu da razriješi stečajnog upravnika koji je prije nekoliko dana najavio da će radnici uskoro biti poslati na biro rada. Zaposleni su najavili održavanje protestnog skupa i uputili apel Vladi da ne dozvoli likvidaciju preduzeća.

Konferencija je ipak ostala u sjenci diskusije Dragana Božovića, predstavnika stečajne uprave i većinskog vlasnika fabrike Eurofonda biznismena Veselina Barovića, koji je govorio da vlasnici nemaju namjeru da zatvore fabriku.

Srđa Keković iz USS-a ocijenio je da je Solana primjer promašene privatizacije i da je cilj sindikata da pomogne vlasniku ukoliko ima iskrenu namjeru da zadrži proizvodnju i radnike

On je naveo da nije kompetentan da da te informacije i da će detalji biti uskoro poznati, nakon čega je napustio sjednicu.

Tako su svi prisutni, ali i novinari ostali bez odgovora na brojna pitanja- šta će biti sa radnicima, kako je so odvožena iz fabrike bez evidencije ulazaka i izlazaka kamiona, ko je i kako otuđio bager za održavanje staništa ptica iz kruga frabrike, da li će iko snositi odgovornost za katastrofalno stanje...

Povjernik Unije slobodnih sindikata Aslan Zenelji kazao je da je Ulcinj grad stečaja te da teško ko može mladima reći da je tu baš njihova perspektiva.

"Uništili su sva ulcinjska preduzeća, ali Solanu neće. Ako bude trebalo, na noge ćemo dići cijeli grad i Crnu Goru. Svi ćemo biti Solana, jer Ulcinj ovo više ne može trpjeti", kazao je Zenelji.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu, kazao je da lokalna vlast pokušava na sve načine da omogući radnicima ostanak na poslu i otvaranje novih radnih mjesta, najavljujući skoro još jedan sastanak o Solani.

Srđa Keković iz USS-a ocijenio je da je Solana primjer promašene privatizacije i da je cilj sindikata da pomogne vlasniku ukoliko ima iskrenu namjeru da zadrži proizvodnju i radnike.

Odbornik SNP-a Andrija Ćetković ocijenio je da odnos Božovića pokazuje kakvi su stvarni ciljevi vlasnika.

“Možemo samo da zaključimo da sa njima nema argumentovane priče. Vi ste već dobili otkaze samo što vam još to nijesu rekli”, kazao je Ćetković obraćajući se sindikalcima koji su organizovali skup.

Predlog da Vlada preuzme akcije

I poslanik Force Genci Nimanbegu ocijenio je da vlasnik nije pokazao ozbiljniju namjeru da investira ili očuva fabriku.

"Pozivam Vladu, da sa Solanom postupi kao u slučaju sa fabrikom u Plužinama, gdje je otkupila akcije", poručio je Nimanbegu.

Predsjednik sindikata Solane Maki Miranović ponovio je da radnici neće napustiti fabriku dok na lageru ima sedam hiljada tona sirove soli i dok ima neizmirenih potraživanja.

"Najava otpuštanja radnika je manevar vlasnika koji vodi ka likvidaciji firme”, ocijenio je Miranović.

Direktor Udruženja Mogul Džemal Perović kazao je da se činjenice o Solani previđaju već 10 godina.

"Tada je iz upravnog odbora Solane istjeran univerzitetski profesor, a na njegovo mjesto doveden Barović. Tada je sve bilo jasno”, kazao je Perović.

Predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora dali su podršku radnicima, navodeći da će pratiti situaciju u fabrici i adekvatno reagovati.

Bonus video: