Prodaja stanova porasla, kvadrat u Budvi najskuplji

Građevinari kažu da podaci o velikom rastu prodaje novoizgrađenih stanova nije realan i da je vjerovatno posljedica toga što se kod notara knjiže svi ugovori za godinu
201 pregleda 4 komentar(a)
stan, stambena zgrada, zgrada, Foto: Savo Prelević
stan, stambena zgrada, zgrada, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2013. 12:34h

Cijene stanova novogradnje u Crnoj Gori od oktobra do kraja decembra 2012. bile su 13,5 odsto manje nego u istom periodu 2011. i u prosjeku su iznosile 1.160 eura, pokazuju podaci Monstata za četvrti prošlogodišnji kvartal.

Statistički - prodaja stanova je porasla za čak 58,6 odsto.

Iz državne statističke kuće saopšteno je da su cijene stanova u novogradnji od oktobra do kraja decembra rasle u poređenju sa trećim tromjesečjem i to 5,9 odsto, dok je prodaja bila veća 36,2 odsto.

Novi stan je za mnoge građane i dalje samo san, a uz cijenu stambenog kvadrata, problem su i dalje visoke kamate na stambene kredite kod poslovnih banaka

Građevinari sa kojima su “Vijesti” razgovarale kažu da podaci o velikom rastu prodaje novoizgrađenih stanova nije realan i da je vjerovatno posljedica toga što se na kraju godine kod notara knjiže svi ugovori sklopljeni tokom 12 mjeseci.

Oni ukazuju da je realna prodaja u 2012. godine bila osjetno niža nego 2011. te da su prihodi građevinskih kompanija bili niže i do 30 odsto.

U metodološkim objašnjenjima, Monstat navodi da se prikazani podaci prikupljaju "u okviru kvartalnog istraživanja o cijenama stanova novogradnje GRAĐ-41, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno stanovi za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji".

Mjesečna rata za stambeni kredit se ulavnom kreće od 300 do 400 eura, što je za mnoge građane, čija je zarada nerijetko na nivou same rate, nemoguća misija

Prosječna kamatna stopa na stambeni kredit kod banaka u Crnoj Gori je oko devet odsto, što znači da za kredit od 50.000 eura (za prosječan jednosoban stan u Podgorici) na 20 godina građanin samo kroz kamatu plati više od samog kredita, a ukupno više nego duplo.

Mjesečna rata za stambeni kredit se ulavnom kreće od 300 do 400 eura, što je za mnoge građane, čija je zarada nerijetko na nivou same rate, nemoguća misija.

Prosječna cijena kvadrata novoizgrađenih stanova u Podgorici već godinama ne pada ispod 1.100 eura. Građevinarstvo opravdavaju velikim troškovima izgradnje koji su, prema novom saopštenju Monstata, rasle.

Najveći rast troškova gradnje u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježen je kod cijena uređenja građevinskog zemljišta 15,9 odsto, zatim kod ostalih troškova 6,6 odsto, dok je sa cijena građenja veća 2,7 odsto.

Bonus video: