Globalna potražnja zlata najniža od 2009.

Od početka godine, cijena zlata je pala 1,4 odsto, nakon što je u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježila najveći kvartalni pad od 2008.
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 11:18h

Globalna potražnja zlata u prošloj godini pala je prvi put od 2009, kao posljedica slabije prodaje nakita u Aziji i manjeg investiranja u zlatnike i zlatne poluge u Evropi i SAD.

Kako se navodi u izveštaju Svjetskog savjeta za zlato (WGC), očekuje se da će potrošnja zlata biti stabilna u ovoj godini, ali i da će proći izvjesno vrijeme dok ne dostigne vrhunce iz najgorih trenutaka finansijske krize, prenosi Tanjug.

"Teško da će ove godine uslijediti snažan rast tražnje. Ona će ostati visoka, ali pričamo o malim jednocifrenim brojkama", rekao je direktor za investicije u WGC, Markus Grab.

"Prošlogodišnja potražnja za zlatom je bila 4,4 hiljade tona, a očekujemo da će ova godina biti slična prošloj"

On je dodao da je u prošloj godini potražnja pala četiri odsto u odnosu na 2011.

"Prošlogodišnja potražnja za zlatom je bila 4,4 hiljade tona, a očekujemo da će ova godina biti slična prošloj", kazao je Grab.

On predviđa da će se cijena zlata, koja se u ovoj godini kreće u rasponu od 1,63 hiljade dolara do 1,7 hiljada dolara za uncu, zadržati na tim nivoima, iako bi pojedini događaji, poput američkih budžetskih pregovora, mogli uticati na njen skok.

Od početka godine, cijena zlata je pala 1,4 odsto, nakon što je u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježila najveći kvartalni pad od 2008. godine.

Potražnja za nakitom je u prošloj godini pala na 1,9 hiljada tona, a najveći pad je zabilježen u Indiji, kao najvećem svjetskom potrošaču zlata.

Kina, drugi najveći kupac zlata nakon Indije, zabilježila je pad u tražnji nakita jedan odsto na 510 tona, što je njen prvi godišnji pad od 2002. godine.

Bonus video: