Sindikat KAP-a: Nema otpuštanja bez 18.000 do 50.000 eura

“Jasno je da će uprava KAP-a ostalih 700 radnika koji su po njima višak ili „prekobrojni“ pokušati da isprati bez centa"
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 20:35h

Izvršni odbor Sindikata Aluminijuma, koji predvodi Rade Krivokapić, poručio je da nijedan zaposleni neće napustiti Kombinat aluminijuma dok ne bude proglašen tehnološkim viškom na propisan način i dok mu ne bude isplaćena otpremnina u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

Ta poruka je poslata Vladi i ruskom CEAC-u.

“Ukoliko bude zainteresovanih radnika, podržaćemo i opciju da takvima na njihov sopstveni zahtjev prestane radni odnos isplatom novčanog iznosa koji dogovore sa poslodavcem, saglasno članu 76 Kolektivnog ugovora KAP-a. Nijedna druga opcija za Sindikat neće biti prihvatljiva”, istakli su u biltenu podijeljenom radnicima iz Sindikata Aluminijuma.

Prema Kolektivnom ugovoru, za prekobrojne radnike predviđene su otpremnine od 18.000 do 50.000 eura.

Prema Kolektivnom ugovoru, za prekobrojne radnike predviđene su otpremnine od 18.000 do 50.000 eura

Iz menadžmenta KAP-a najavili su prošle sedmice da je 700 radnika prekobrojno te da će ih premjestiti u neproizvodni sektor gdje se isplaćuju niske zarade. Predstavnik države u bordu KAP-a demantovao je da menadžment ima saglasnost Vlade za to. Sindikalci smatraju da većinski akcionari: Vlada i CEAC imaju novi plan za KAP i pokušaće da smanje broj zaposlenih u fabrici sa 1.200 na 500.

“Jasno je da će uprava KAP-a ostalih 700 radnika koji su po njima višak ili „prekobrojni“ pokušati da isprati bez centa otpremnine ili na časnu riječ, tj. davanjem nekih praznih obećanja gdje će vjerovatno ruku jedan drugome pružiti većinski akcionari KAP-a.

Izgleda da su CEAC i Vlada konačno našli neki zajednički jezik i dogovorili se da krivicu za katastrofalno stanje u fabrici i neuspješnu privatizaciju sa svojih leđa prebace na radnička pleća. A ti isti radnici su unazad godinu proizvodili više od instalisanih kapaciteta i to sa opremom starijom od najstarijeg radnika u Kombinatu aluminijma”, navode u biltenu.

Bunt ako krenu da tjeraju 700 ljudi

Sindikat Aluminijuma informisao je poslovodstvo KAP-a da su “nekorektnim potezom zatvorili sebi vrata kada su u pitanju odricanja radnika i Sindikata i mogućnost postizanja kompromisa u fabrici”.

“Na primjenu svake sile, odgovorićemo na isti način. Ukoliko pokušaju da spovedu novi plan o tjeranju 700 radnika, izaći ćemo na ulice i prirediti im štrajkove, prosteste, buntove... Vrijeme je da odgovornost za aktuelno stanje u državi preuzmu oni koji vode crnogorsku ekonomiju, a ne radnici. Jasno je da većinski vlasnici KAP-a ne žele, niti imaju namjeru da sačuvaju KAP. Njihova namjera je da izbrišu i unište radničku klasu, a to im nećemo dozvoliti”, naglašava se u biltenu upućenom radnicima.

Galerija

Bonus video: