Aco Đukanović piše tužbe zbog bratovih partnera

Zbog izmjene izvještaja o poslovanju, akcionari Rudnika su umjesto dobiti i dividende za 2009. godinu od oko 20 miliona eura morali da se pomire sa gubitkom RUP-a u približno tom iznosu
0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.02.2013. 08:22h

U Privrednom sudu raspravljalo se po tužbi biznismena Aca Đukanovića, trećeg po veličini akcionara Rudnika uglja (RUP), protiv te pljevaljske kompanije zbog spornog izvještaja o poslovanju za 2009. godinu.

Izvještaj je tokom 2010, prema tužbi, naknadno izmijenjen na štetu akcionara, a u korist Elektroprivrede (EPCG) i otpisano je 39,9 miliona eura nagomilanog duga elektroenergetske kompanije.

Brat premijera, Aco Đukanović tužbom traži poništenje odluka Odbora direktora kojima su naknadno izmijenjeni izvještaji o poslovanju Rudnika.

Zbog tih izmjena, akcionari RUP-a su umjesto dobiti i dividende za 2009. godinu od oko 20 miliona eura morali da se pomire sa gubitkom firme u približno tolikom iznosu.

Predstavnici A2A iz EPCG od oktobra 2009. ostavili su da Prva banka, koju Đukanović kontroliše, “obrće” desetine miliona eura umjesto da ih ulaže u energetsku kompaniju

Vlasnici EPCG su država i italijanska kompanija A2A. Najveći akcionar Rudnika je A2A, država je druga po akcionarskom udjelu, pa slijedi Đukanović sa 11,2 odsto akcija.

Advokat Đukanovića, Vido Đakonović predložio je, a sud prihvatio, zahtjev za vještačenjem nakon čega će se uvidjeti pravo stanje u ovom predmetu i donijeti, kako je istakao, zakonita odluka.

Punomoćnik Rudnika uglja Mugdin Nuhanović bio je protiv toga, ističući da je predmet tužbenog zahtjeva pravno pitanje koje ne može biti predmet finansijskog vještačenja.

On je sudu dostavio posebnim podneskom poslovnik o radu Odbora direktora Rudnika, koji je predstavnik tužioca, takođe, tražio da mu se dostavi. Sutkinja Snežana Pavličić jučerašnje ročište zbog toga je odgodila i najavila da će naknadno odrediti vještaka finansijske struke u predmetu.

Sporne odluke borda direktora, kao i revizija finansijskih izvještaja o poslovanju Rudnika, usvojene su u oktobru 2010. godine.

Po istom osnovu, ali drugom tužbenom zahtjevu juče je, kod sutkinje Dijane Raičković, okončana rasprava po tužbi Aca Đukanovića protiv bivših članova borda Rudnika uglja, ali i protiv italijanske kompanije A2A. Advokati tužioca juče se nijesu, kao i nekoliko puta ranije, pojavili na ročištu, a sutkinja Raičković je najavila da će presudu donijeti u zakonskom roku.

Predstavnici A2A iz EPCG od oktobra 2009. godine ostavili su da Prva banka, koju Đukanović kontroliše, “obrće” desetine miliona eura umjesto da ih ulaže u energetsku kompaniju.

Bonus video: