Očekujete li nagradu kada prijavite neispravan fiskalni račun?

CEZAP: Kod potrošača treba razvijati svijest da takve pojave prijavljuju, a ne nagrađivati ih za tako nešto
99 pregleda 15 komentar(a)
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
Ažurirano: 11.02.2013. 12:37h

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) ocijenili su da najnovija mjera koja podrazumijeva da se donosiocu neispravnog fiskalnog računa obezbijedi refundacija ili isplata dijela novčane kazne koja bude naplaćena od prekršioca, nije pravi način borbe protiv sive ekonomije.

“To nije pravi način jer ispada da potrošač prijavljuje nepravilnosti za novac. Smatramo da je mnogo bolja varijanta da se razvija svijest potrošača da takve pojave prijavljuju, zbog toga što su nezakonite i da znaju da se izbjegavanjem plaćanja poreza zahvata iz njihovog džepa”, rekla je agenciji Mina-business izvršni direktor CEZAP-a Olga Nikčević.

Ona je ipak tu mjeru novoosnovane Komisije za suzbijanje sive ekonomije, u čiji su rad, osim Vlade i njenih institucija, uključeni i predstavnici sindikata, poslodavaca i Skupštine, okarakterisala kao podsticaj potrošačima da daju doprinos borbi protiv sive ekonomije.

“Kad bi svi plaćali porez ne bi vjerovatno bilo potrebe za uvođenjem dodatnih mjera za punjenje budžeta, kao što su popularni euro po euro ili krizni porez”, smatra Nikčević.

Komisija za suzbijanje sive ekonomije, kojom je predsjedavao ministar finansija Radoje Žugić, usvojila je ove sedmice na konstitutivnoj sjednici predlog urgentnih mjera, kao dijela ukupnog Akcionog plana koji će resorno Ministarstvo pripremiti do kraja prvog kvartala.

“Kad bi svi plaćali porez ne bi vjerovatno bilo potrebe za uvođenjem dodatnih mjera za punjenje budžeta, kao što su popularni euro po euro ili krizni porez”, smatra Nikčević

Nikčević je, kada su u pitanju kazne, saopštila da je potrebno povećati iznos, ali ne i uvoditi drakonske kazne, kao što je najavljeno.

“Potrebna je češća i efikasnija kontrola, koja će sigurno dati rezultate”, tvrdi Nikčević.

Na sjednici Komisije predloženo je da se raspon novčanih kazni sa dosadašnjih hiljadu do šest hiljada eura poveća na raspon od tri hiljade do deset hiljada eura, za kompanije.

Uz to, predloženo je i da se uvedu strože kazne za netačan obračun poreske obaveze, nepodnošenje poreske prijave i neplaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u propisanom roku tako što će se raspon umjesto dosadašnjih 1,5 hiljada do 20 hiljada eura povećati na šest do 20 hiljada eura za kompanije.

Bonus video: