Hipotekarna neće učestvovati u dokapitalizaciji Atlas banke

Za tvrdnju vlasnika Atlas banke Duška Kneževića da u Hipotekarnoj banci “peru novac pod kišobranom režima i da ih štiti Specijalno tužilaštvo”, Golubovićeva je kazala da je taj komentar Kneževića nepotkrijepljeni bilo kakvim činjenicama
7647 pregleda 9 komentar(a)
Kneževićeve tvrdnje nepotkrijepljene činjenicama: Ana Golubović, Foto: Luka Zeković
Kneževićeve tvrdnje nepotkrijepljene činjenicama: Ana Golubović, Foto: Luka Zeković

Hipotekarna banka koja je manjinski akcionar Atlas banke sa oko četiri odsto akcija nikada nije učestvovala u upravljanju Atlas bankom, nije uticala na njene bilo kakve poslovne odluke i nema namjeru da učestvuje u dokapitalizaciji.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazala izvršni direktor za poslove sa pravnim licima i finansijska tržišta Hipotekarne banke Ana Golubović.

“Prevedeno u cifre, naš ulog u Atlas banci je ispod 600.000 eura i isti je tokom prethodnih godina obezvređivan u skladu sa međunarodnim standardima. Naš interes je da Atlas banka nastavi sa radom, ali nemamo ambiciju da se dodatno vlasnički eksponiramo, niti da učestvujemo u dokapitalizaciji. Pažljivo ćemo pratiti dalji postupak dokapitalizacije i truditi se da zaštitimo svoja prava u skladu sa zakonskim rješenjima koja tretiraju prava manjinskih akcionara”, kazala je Golubovićeva.

Na pitanje da li očekuju da će se za Atlas banku naći novi vlasnik kroz drugi krug dokapitalizacije koji nije sadašnji akcionar, ona je odgovorila da vjeruju informacijama koje su čuli u javnosti da postoji određeni interes investitora za učešće u drugom krugu dokapitalizacije, te da cijene da bi to moglo biti najbolje rješenje za klijente, akcionare i ukupni finansijski sistem. Dodala je da su sigurni da je bankarski sistem potpuno spreman i za opciju u kojoj bi izostala dokapitalizacija Atlas banke.

Golubovićeva je kazala da kada je u pitanju usluga e-commerce koju pružaju klijentima da u tom dijelu banka posluje strogo u skladu sa propisima i regulativom, ali i pravilima kartičnih kuća.

“Zahvaljujući partnerstvu sa Mastercardom klijentima smo u mogućnosti već više od dvije godine da pružamo uslugu e-commerca. Klijenti koji koriste tu uslugu su kompanije koje su registrovane u Crnoj Gori i pružaju usluge ili prodaju proizvode na teritoriji Crne Gore. Napominjem da Hipotekarna banka zbog svoje reputacije brižljivo vrši odabir i selekciju klijenata za koje će obavljati uslugu e-commerca”, istakla je Golubovićeva.

Za tvrdnju vlasnika Atlas banke Duška Kneževića da u Hipotekarnoj banci “peru novac pod kišobranom režima i da ih štiti Specijalno tužilaštvo”, Golubovićeva je kazala da je taj komentar Kneževića nepotkrijepljeni bilo kakvim činjenicama.

“Naše poslovanje je bilo podložno kontrolama Centralne banke, renomiranih revizorskih i kartičnih kuća i do sada nijesmo imali bilo kakve primjedbe”, naglasila je Golubovićeva.

Iz Hipotekarne banke za ovu godinu najavljuju otvaranje nove filijale u okviru kompleksa Portonovi, a vjeruju da će na tržištu kapitala ove godine kroz nove usluge opravdati ulogu lidera koju imaju.

“Posebno nam je priznanje da nakon Porto Montenegra, gdje smo jedina banka u okviru kompleksa, i drugi strani investitori prepoznaju potrebu za zajedničkom saradnjom i vide nas kao sigurnog partnera koji može da zadovolji visoke standarde u pružanja usluga najzahtjevnijim klijentima”, kazala je Golubovićeva.

Ona je podsjetila da su prošle godine na tržištu donijeli HB booking servis, koji omogućava fizičkim i pravnim licima da na jednostavan način, bez izrade web stranice vrše prodaju i naplatu svojih usluga u oblasti turizma i usluga (izdavanje smještaja, renta car i organizacija turističkih tura).

“Posebnu pažnju posvećujemo partnerima Premium programa kojima smo ponudili najpopularniji proizvod, omiljenu šoping platnu karticu kreiranu u saradnji sa Crnogorskim Telekomom i omogućili im da prošire svoju bazu klijenata i održe lojalnost”, kazala je Golubovićeva.

Dobit u 2018. godini 4,3 miliona eura

Golubovićeva je kazala da su u prošloj godini imali dobit od 4,3 miliona što je rast od devet odsto i da je to bila jedna od najuspješnijih godina od 2005. godine kada je promijenjena vlasnička struktura banke. Ona je dodala da su zabilježili rast bilansne sume za tri odsto, depozita četiri odsto i kreditnog portfolija za 11 odsto. Bilansna suma je bila 506,8 miliona, depoziti 408 miliona, a kreditni portfolio 247 miliona. Portfolio hartija od vrijednosti (HOV) je porastao za 23 odsto i iznosio 115 miliona eura. “Osim ulaganja u HOV jedini smo na crnogorskom finansijskom tržištu emitovali obveznice čime smo omogućili zainteresovanim investitorima da ulažu slobodni novac uz veće stope prinosa. Ovim instrumentom se aktivno trguje na sekundarnom tržištu, čime smo dali doprinis radu tržišta kapitala”, objasnila je Golubovićeva. Ona je dodala da kontunirano ulažu u najnovije bankarske usluge i poslovnu mrežu, ali i u unapređenje odnosa sa stanovništvom i privredom. U tom cilju i zbog povećanog obima posla renovirali su i proširili poslovnice u Budvi, Beranama, Nikšiću, Herceg Novom, Bijelom Polju i Podgorici, a otvorili su i poslovnicu u tržnom centru Delta city (bank& shop).

“Sada mreža poslovnica broji 19 filijala”, kazala je Golubovićeva.

Predviđaju blagi pad kamatnih stopa

Golubovićeva je kazala da je prosječna visina kamatnih stopa u Crnoj Gori na istorijskom minimumu, kao i da su u banci predvidjeli blago smanjenje kamatnih stopa.

“Kako su izvori sredstava koje imamo u banci sa fiksnim stopama, do sada smo se vodili politikom odobravanje kredita, takođe, po fiksinim kamatnim stopama. Pošto nam je sigurnost klijenata na prvom mjestu takvom politikom naši klijenti su zaštićeni od potencijalnog rasta euribora i on nikada ne utiče na već ugovorene kreditne aranžmane”, kazala je Golubovićeva u odgovoru na pitanje kakva su im očekivanja o kretanju kamatnih stopa pošto postoje analize da bi euribor koji je i dalje negativan uskoro mogao porasti.

Bonus video: