Čarapić: Nemamo osnova da pokrenemo istragu u slučaju Telekom

Čarapić je navela da nije odgovoreno na zamolnicu koju je VDT povodom tog slučaja poslalo nadležnim institucijama u SAD
92 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 19:58h

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić izjavila je da u slučaju Telekom nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, iako je petogodišnja istraga u Sjedinjenim Američkim Državama došla do dokaza da je privatizacija tog preduzeća prošla u znaku korupcije nekoliko vladinih zvaničnika i povezanih lica sa ukupno 7,35 miliona eura.

"Mi imamo obiman materijal, ali ne sve, jer nijesmo dobili sve što smo tražili, ali je činjenica da na osnovu tog obimnog materijala nemamo nijedan dokaz koji bi nam dao osnov da protiv neke odgovorne osobe, u pravcu koruptivnog ili bilo kojeg drugog krivičnog djela, pokrenemo istragu ili krivični postupak.

To bismo uradili kao i u svakom drugom slučaju za koji posjedujemo dokaze“, rekla je Čarapić na jučerašnjoj sjednici parlamentarnog Odbora za antikorupciju.

Ona je navela da nije odgovoreno na zamolnicu koju je Tužilaštvo povodom tog slučaja poslalo nadležnim institucijama u SAD.

"Da bi se dostavile zamolnice, ponekad su potrebne i godine. Uputili smo zamolnice u vezi s dokumentima i informacijama u slučaju Telekom kod VDT Mađarske i u SAD, ali još nemamo odgovore.

Iz Mađarske su odlučili da te informacije tretiraju kao tajne, a oni kao i mi imaju problem da dobiju podatke iz SAD", navela je Čarapić.

Predstavnici opozicionih partija kritikovali su dosadašnja postupanja Tužilaštva u slučaju Telekom, a predsjednik Odbora Predrag Bulatović kazao je da i pored svih negiranja vjeruje u dokaze skupljene tokom istrage u SAD.

„Snažno sam uvjeren da jeste bilo korupcije nakon privatizacije Telekoma”, rekao je Bulatović dodajući da bi Tužilaštvo trebalo da uputi urgenciju američkim vlastima da se što prije odgovori na zamolnicu i na taj način pokuša ubrzati proces dobijanja potrebnih informacija.

Član Odbora Koča Pavlović smatra da bi VDT u svakom slučaju trebalo da pokrene krivični postupak jer vjeruje da bi tada došli do dokaza i indikacija o korupciji.

Čarapić je na tu opasku kazala da su Mađari dostavili dio podataka, ali to ne daje osnov za pokretanje krivičnog postupka.

„Krivični postupak ne možemo pokrenuti na osnovu saslušanja, već na osnovu dokaza i tek kad sud podigne optužnicu, a do toga je dug put”, rekla je Čarapić.

Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da treba ostaviti Tužilaštvo i ostale državne organe da bez pritiska ispitaju cijeli slučaj.

Jučerašnjem saslušanju trebalo je da prisustvuje i doskorašnji direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predrag Mitrović, ali se zbog njegovog razrješenja pojavio vršilac dužnosti direktora Veselin Lekić.

Odbor je krajem decembra donio odluku da obavi kontrolno saslušanje Ranke Čarapić i Mitrovića.

Aferom Telekom bavio se i Anketni odbor Skupštine, ali nakon višemjesečne parlamentarne istrage i saslušanja nije postojala većina za donošenje konkretnih zaključaka.

Pred Okružnim sudom u Njujorku održano je 18. januara posljednje ročište po tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) protiv tri bivša direktora Mađar telekoma koji su, kako se navodi u tužbi, 2005. godine korumpirali zvaničnike crnogorske i makedonske Vlade.

Sudija Okružnog suda u Njujorku, Ričard Saliven treba da donese odluku da li će pokrenuti suđenje ili će odbaciti tužbu SEC-a.

Zastupnici SEC-a su u nekoliko ročišta pred Okružnim sudom pokušavali da dokažu da je korupcijom nanijeta šteta američkoj berzi, jer je, kako tvrde, Mađar telekom u izvještajima toj Komisiji prikrivao korupciju i obmanuo dioničare i ulagače.

Zašto je onda Dojče telekom platio 95 miliona?

Krajem 2011. godine Dojče telekom i njegova mađarska podružnica Mađar telekom pristali su da plate 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci tih dviju kompanija potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

SEC je optužio bivše direktore Mađar telekoma da su dvojici funkcionera crnogorske Vlade i "sestri visokog Vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom" platili 7,35 miliona eura mita u procesu privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Advokatica Ana Kolarević, sestra premijera Mila Đukanovića, je potvrdila da je radila na programu restrukturiranja Telekoma neposredno nakon privatizacije i da joj je novac isplaćen preko firme Sigma.

Američke finansijske vlasti tvrde da je preko Sigme isplaćeno oko 580.000 eura i da je dio ili cijeli iznos namijenjen za sestru visokog Vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom.

Galerija

Bonus video: