Firmi povezanoj sa Šarićima pet miliona eura od države Crne Gore

“Tim Company” iz Pljevalja za tri mjeseca dobio višemilionske poslove od Vlade i njenih firmi. Ima isto sjedište, a imao i istog direktora kao “Mat Company”, čiji imovinu je država bila oduzela tokom istrage o pranju novca od narkotika
1288 pregleda 9 komentar(a)
Darko Šarić (Novina)
Darko Šarić (Novina)
Ažurirano: 25.06.2018. 14:42h

Firma “Tim Company” iz Pljevalja, povezana sa mrežom firmi bliskih Darku Šariću kojem se u Beogradu sudi za šverc kokaina, dobila je proteklih mjeseci poslove od Vlade Crne Gore i njenih preduzeća vrijedne skoro pet miliona eura. Ti poslovi su skoro duplo veći od prošlogodišnjeg ukupnog prometa ove firme.

Zvanični vlasnici firme su Branislav Vuković i Miroslav Dujović, koji je i njen izvršni direktor. Firma je osnovana za izgradnju puteva i autoputeva, a njen prethodni direktor bio je Muhamed Dalagija koji je sada direktor firme “Mat company” za koju još važi zabrana raspolaganja, opterećenja i otuđenja imovine zbog sudskog spora koji se vodio protiv Darkovog brata Duška Šarića za pranje 19,2 miliona eura od šverca narkotika. Vrhovni sud ga je početkom aprila ove godine oslobodio optužbe uz navod da „nije dokazano da taj novac potiče od šverca narkotika“.

Kada je protiv Duška Šarića 2011. pokrenut krivični postupak država je zaplijenila imovinu “Mat Company” kojom je upravljala državna Uprava za imovinu. Ova uprava je u avgustu 2014. kompletnu imovinu “Mat Company” dala u zakup firmi “Tim Company”, na čijem čelu je u to vrijeme bio Mohamed Dalagija bivše direktor “Mat Company”. Sjedište firme “Tim Company” sada se nalazi u prostorijama “Mat Company” u Ulici Vuka Kneževića, gdje je i porodični dom Šarića.

“Tim company” tada preuzima zakup i drugu imovinu Šarića - noćni klub “Municipijum” i dvije fabrike betona u Pljevljima, a njena mehanizacija učestvovala je i na radovima na autoputu Smokovac - Mateševo.

Vladina Direkcija javnih radova je 1. juna ove godine firmu “Tim Company” izabrala kao prvorangiranu za posao izgradnje prve faze gradske toplane u Pljevljima, vrijedan 3,6 miliona eura bez PDV-a. Firma nema iskustva u sličnim poslovima, a jedini kriterijum bila je niža ponuđena cijena. Slovenačka kompanija “IMP Promont”, sa velikim iskustvom u izgradnji toplana i sličnih objekata, je proglašena drugorangiranom jer je za ovaj posao zatražila 26 hiljada eura više od “Tim Company”. Prethodni tender za ovu nabavku, kojeg je vodila Opština Pljevlja prošle godine, je poništila Komisija za javne nabavke na osnovu žalbi firmi među kojima je bila i “Tim Company”. Tada su bile pristigle četiri ponude, među kojima nije bila “Tim Company”. Nakon toga djelimično izmijenjeni tender je raspisala Direkcija.

Državna Elektroprivreda je u martu ove godine dodijelila konzorcijumu na čijem čelu je “Tim Company”, dva posla koja se odnose na Termoelektranu Pljevlja vrijedna 383 i 669 hiljada eura bez PDV-a.

Vlada je 12. aprila ove godine firmi “Tim Company” dodijelila koncesiju za građevinski kamen u mjestu Otilovići na 21 godinu.

Ova firma dobila je i manji posao od pljevaljskog Vodovoda vrijedan 57 hiljada eura, za nabavku pijeska i šljunka.

“Tim Company” je u maju kupila i 6.000 kvadrata zemljišta u mjestu Mataruge kod Pljevalja.

"Tim Company": Ne poslujemo sa Šarićem

Iz firme “Tim Company” kazali su “Vijestima” da njihovo poslovanje “nije ni u kakvoj vezi sa gospodinom Darkom Šarićem”. Na pitanje koje su sve poslove ove godine dobili na tenderima javnih nabavki, iz firme su odgovorili da su u konzorcijumu sa firmom „Intermost„ doo Podgorica, izabrani kao najpovoljniji ponuđač za izgradnju I A faze gradske toplane u opštini Pljevlja, čiji je naručilac Ministarstvo održivog razvoja i turizma - Direkcija javnih radova.

“U konzorcijumu sa „ EL TE Inženjering„ doo Skoplje izabrani smo za pružanje usluga za potrebe Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, koje se odnose na tipski remont uređaja pomoćnih postrojenja i tipski remont kotlovskog postrojenja. Naša samostalna ponuda je izabrana u javnom pozivu čiji je predmet nabavka šljunka i pijeska za potrebe DOO Vodovod Pljevlja”, saopštili su iz “Tim Company”. Na pitanje gdje je sjedište kompanije, odgovorili su da je na istoj adresi kao i “Mat Company”, jer su zakupci dijela imovine te firme. Nijesu opdgovorili na pitanje šta planiraju da rade na zemljištu koje su kupili u Matarugama.

Neobično visoka stopa neto profita od 35 odsto prometa

Firma “Tim Company” je prošle godine imala ukupan prihod od 2,5 miliona eura, dok je kao neto profit od toga prikazano 888 hiljada eura. U odnosu na prethodnu godinu rast prihoda bio je 94 odsto, a rast neto profita 140 odsto. Neto profit iznosio je 35 odsto ukupnog prometa, što je neobično visoko za građevinsku djelatnost. Naprimjer, kod kompanije “Bemax”, koja je glavni podizvođač na autoputu i koja takođe veoma često dobija poslove od države, profit za prošlu godinu iznosio je 22 odsto ukupnog prometa, što je takođe visoka cifra. Recimo kod “Zetagradnje” profit je 12 odsto ukupnog prometa, kod Tehnoputa je osam odsto prometa, Tehnnoputa - MNE je manji od četiri odsto prometa, kod Genexa i Crnagoraputa manje od jedan odsto,...

Bonus video: