FEP posluje preko Piva com da bi izbjegao blokadu

Čudne transakcije u plužinskoj fabrici, čiji je država najveći vlasnik
358 pregleda 1 komentar(a)
FEP, Fabrika elektroda Plužine, Foto: Ivan Petrušić
FEP, Fabrika elektroda Plužine, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.02.2013. 19:03h

Grupa od 17 radnika plužinske Fabrike elektroda (FEP) tvrdi da je poslovodstvo, u sklopu FEP-a, otvorilo drugu firmu pod nazivom Piva com. Oni tužbama traže isplatu zarada za 2010. i 2011. godinu, zbog čega je račun firme od maja prošle godine u blokadi.

U registru privrednih subjekata piše da je Piva com osnovana 31. avgusta prošle godine, da joj je stopostotni vlasnik FEP, a izvršni direktor je, kao i u FEP-u, Dragoslav Čabarkapa.

Najveći udio u fabrici, koja otvaranjem druge firme i korištenjem drugih računa izbjegava blokadu računa i isplatu povjerilaca, ima državni Investiciono-razvojni fond 42,19 odsto.

"Novac sa te nove firme prebacuje se na račun sindikata koji isplaćuje zarade, mada na listama stoji da je riječ o socijalnim davanjima", kazali su radnici i pokazali platne liste na kojima stoji oznaka "socijalna davanja".

Radnici tvrde da su primili pet "socijalnih davanja", koji su ustvari plate iz 2011. godine. Oni su dopis poslali i vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić koju su upoznali sa tužbama, blokadom računa, osnivanjem nove firme i krivičnom prijavom.

"Vijesti" su kontaktirale predsjednika Sindikata Dragana Ružića koji je kazao da će se oglasiti saopštenjem, ali tek nakon objavljenog teksta.

Izvršni direktor Dragoslav Čabarkapa kazao je da nije uputno preko medija rješavati konflikte sa zaposlenima jer to može štetiti preduzeću, pogotovo što danas imaju sastanak sa Svjetskom bankom na kojem postoji mogućnost restrukturiranja kreditnih zaduženja FEP-a.

"Nesporno je da se izvršne pravosnažne sudske presude moraju poštovati i izvršavati čim se za to steknu potrebni uslovi. Račun FEP-a blokiran je od aprila 2012. godine i normalno poslovanje je onemogućeno", rekao je Čabarkapa, navodeći da neće komentarisati krivične prijave.

On je kazao da uprava fabrike i Vlada traže strateške partnere.

"Ukoliko bi se realizovao makar jedan projekat, čija je realizacija u fazi poodmaklih pregovora, FEP bi sigurno opstao i mogao da uspješno posluje i plaća sve obaveze", saopštio je Čabarkapa.

"Vijesti" nezvanično saznaju da je Piva com osnovana nakon pozajmice od 200.000 eura koju je obezbijedila Opština Plužine da bi se pokrenula proizvodnja i sve uplate vrše se preko te firme.

Bonus video: