Blažić: Ograničiti zarade i državnim funkcionerima

Upitan kako bi taj predlog uticao na budžet opština, Blažić je ocijenio da bi budžet bio vjerovatno puniji
55 pregleda 1 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 04.02.2013. 14:47h

Zarade funkcionera trebalo bi ograničiti na državnom, ne samo na lokalnom nivou, smatra profesor Đorđije Blažić.

Poslanici Demokratskog fronta predložili su dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da se zarade lokalnih funkcionera ograniče i da ne mogu biti veće od tri prosječne neto zarade u Crnoj Gori, koja je u decembru iznosila 497 eura.

Blažić je agenciji MINA kazao da, ako je se mora kontrolisati javna potrošnja, ne bi bilo dobro da se prave razlike i da se kompletna opterećenja samo odnose na radnike u privrednim društvima i drugim subjektima.

„Ono o čemu bi svakako trebalo razmišljati jeste da se ograniče zarade na i nivou državne uprave i na nivou lokalne samouprave. To je je jedan principijalan zahtjev. U ovoj situaciji, nažalost, u kakvoj smo, mora se ići po principu jednakosti i sveobuhvatnosti. Dakle, nema selekcije da se uspostavi u bilo kom obliku“, rekao je Blažić.

Upitan kako bi taj predlog uticao na budžet opština, Blažić je ocijenio da bi budžet bio vjerovatno puniji.

„Ne mislim da je toliki problem, zbog visine zarada u lokalnoj samoupravi, koliko je problem nagomilane administracije“, kazao je on.

Za Blažića je, kako je rekao, prioritetno pitanje da se lokalna uprava racionalizuje i dovede na objektivni nivo potreba kadra.

On smatra da se ne može lokalna samouprava popunjavati da bi vladajuće partije uzimale glasove.

„I to se nažalost dešava i dešava se više od 20 godina. Samim tim to je praktična zloupotreba državnih i lokalnih resursa u partijske svrhe i to mene apsolutno ne iznenađuje, jer je u Crnoj Gori više od 20 godina partitokratski režim. Ne možete očekivati da u partitokratskom režimu bude nešto što nije partitokratsko“, zaključio je Blažić.

Bonus video: